Vila för unghästarna

Jag har mitt unghästgäng här hemma som jag verkligen gillar att ha i träning, Hatti, Laxen, Latino och Hedda, de alla tränas som 4 åringar eftersom Hatti räknas som ett år yngre då hon gått med föl. 

Hatti: Väldigt kraftfull i sina gångarter, tänker hela tiden framåt. Behöver bli lite bättre ifrån start med kontakten, hon är lite yvig och överallt under uppvärmningen. Men blir väldigt fin sen i kontakten och sin form.

Laxen: Galoppen har alltid varit hans starka gångart, men nu kommer traven mer och mer. Jag har ridit lite i övertempo och använt mig mycket av bommar där han själv får hitta balansen och bärigheten.

Latino: Unghästen som ligger längst fram med ridarheten, har väldigt bra balans och kontroll. Inte lika bra gångarter ännu men alltid bra påskjut bakifrån, han kommer göra sig väldigt bra i de ”riktiga” klasserna senare.

Hedda: Var lite överallt i hanteringen ifrån början, hade inte riktigt koll på vart vi var och spanade mer på omgivningen än fokus på oss på marken. Dock ALLTID snäll men överallt. Väldigt stor skillnad nu, hon håller avståndet och står nu stilla. Ridmässigt är hon stadig och fin i formen och bästa gångart just nu är traven där hon har riktigt bra påskjut.

Nu blir de vila för gänget med start imorgon 28e mars till 11 april, då kommer Elin börja longera igång hästarna igen på torsdag och fredag, jag kommer hem fredag natt den 12e så kan jag rida dom igen på lördag. Hästarna kommer promeneras samt löshoppa någon dag nästa vecka. Lite aktiv vila för att smälta allt de lärt sig i träningen och får återhämta både kropp och knopp. De alla unghästarna ska få följa med och miljöträna på olika plaster sedan när de kommer igång igen.

2 Kommentarer

  1. Maria den 29 mar 2019 10:07 kl 10:07

    Intressant att läsa om träningsupplägg för de unga hästarna. i stort hur ser upplägget ut under året. alltså på ett ungefär hur många veckor samt dagar tränas det? viloperioder? får de vila helt eller aktiv vila som du skriver om? Hur skulle du jobba du en häst som är lite explosiv, som du vill ska hitta sin egen balans och bärighet (4 år)?

  2. Carolin den 29 mar 2019 13:16 kl 13:16

    Hur tränar du för att förbättra traven på en unghäst, övningar, upplägg? Vill verkligen ha tips på det samt tips på hur man ska lägga upp träningen för en 4-åring och hur man bäst bygger styrka och kondition 🙂 du förstår, lite kort och gott om träning av unghäst!

Kommentera