Unghästarnas vila

Jag får väldigt mycket frågor om unghästarnas upplägg gällande träning och vila, många är osäkra på hur de ska matcha hästarna bäst i så ung ålder. Och jag förstår er, det är jättesvårt! En väldigt noga balans måste det vara.

Jag brukar träna mina 4 åringar 6-8 veckor, sedan 2 veckors vila. Det har funkat bra på hela mitt gäng här hemma. Ibland får jag ändra lite fall de känns matta eller helt enkelt är redo för vila tidigare än planerat.

Hatti är fullkomligt magisk att rida just nu, hon har varit med på KVK träningarna lite mera och det har verkligen gett resultat. Jag kan leka med samlingen mer och registret är ännu större och starkare. Hade så gärna velat visat upp henne i Falsterbo, hon hade rockat där!

Laxen som ska åka ner om exakt en vecka känns lite sådär just nu. Superfin ena dagen och nästa dag har jag svårt att styra. Hoppad vi får lite mer ordning på det hela nu i veckan. Glad och framåt men lite svårt att styra.

Latino är lika ridbar som alltid, han blommar sent med gångarterna, det kommer några glimtar här och där så han har det i sig.

Hedda är supertrygg och säker, tar praktikanterna med säkerhet på ryggen när vi rider ut i skogen och på galoppbanan. Tror hon skulle vara en perfekt fälttävlanshäst, hon älskar att hoppa hinder i ridhuset och är alltid tuff ute med örona spetsade nyfiket.

Amir som är yngst vänjer sig just nu med sadel, han tycker det är otäckt med stigbyglarna och undrar varför de ska hänga där. Sadeln går bra dock. Ska leda honom med sadel 1 vecka till innan vi ger han helt vila ifrån allt igen. Fick frågan om hur han kunde vara så duktig med longeringen redan, jag brukar alltid ha någon som leder unghästen när jag står på mitten, då känner hösten sig trygg och går med på en stor volt. Sedan gäller det att den som longerar är duktig och snabb att korrigera direkt då brukar hästarna förstå snabbt vad som ska göras.

Fina Hatti

1 Kommentar

  1. My den 1 jul 2019 17:01 kl 17:01

    En fråga ang vila, vilar de något längre under sommar och/eller vinter? Eller går de som du skriver i inlägget ”året runt”? Nyfiken hur du gör – har ingen så ung

Kommentera