Unghästar på tapeten

Det är just nu ett hett ämne som diskuteras just nu: Hur vi rider våra unghästar. Och jag tycker absolut att ämnet är bra att det tas upp, samt att det är väldigt intressant att läsa för att få mer kunskap om hästen kropp och hållbarhet. Jag vill alltid utvecklas för att göra det bästa för hästarna.

Enligt veterinärer så är det ökade skador på de yngre hästarna, dels att de rids i för stora gångarter med ej bärande bakben och rätt form i övertempo. Dessutom skriva det att inspänning används mycket. Men gör det verkligen det? Är inte det något som användes mer förr? Tyckte man såg var och varannan ryttare med hjälptygel oavsett vilken häst ryttaren satt på. Har inte utvecklingen av röntgen/ultraljud gjort att det hittas mer ridskador nu än tidigare? Allting går framåt och sjävklart hittas det mer saker då tänker jag. Även aveln av sporthästar är en helt annan sak nu mot för 20 år sedan.

Jag tycker man väldigt sällan ser graman på dressyrhästar nu, jag tycker mer att det ses som något vi ryttare vill klara oss utan så långt det går, det känns såklart bäst att klara sig utan. MEN jag kan säga att jag har gramantygel som hjälp ibland. En laddad unghäst som jag inte känner tar jag på hjälptygel, använder den vid behov annars hänger den såklart bara där. Inget jag sitter och ”tjuvhåller i” , rider vi ut på Hatti kan tygeln åka på också, hon kan ta saken i sina egna händer och det vill man inte, då blir det dålig ridning och man får ta tag i henne. Men har vi hjälptygeln på när vi är på galoppbanan kan vi även släppa iväg henne i bra galopp som bygger upp henne på rätt sätt samt att det är inte lika säkert att rida utan den faktiskt om hon är på bus humör.

Även Dokki som blir lite spänd och hög i formen kan jag jogga med gramantyglen bara för att få en lätt ledande hjälp som gör att vi direkt kommer i rätt arbetsform. Självklart kan jag komma dit utan också, men en svår dag tar det väldigt lång tid och han blir så osäker och det sitter i länge. Så en genväg tar jag för att hjälp oss. Men det är inte fulridning/skarp ridning det skulle Dokki aldrig acceptera.

Något som är tråkigt att se är ryttare som sågar ner hästarna med gramantyglen på skarpa bett, det är hemskt. Men vågar vi säga till den ryttaren? På ett bra sätt såklart.

Jag tycker att ridningen blivit mycket bättre nu än förut, så duktiga ryttare vi har som är så skickliga och har en sådan mjuk och följsam sits som man bara själv vill eftersträva. Det ser lätt och enkelt ut! Och fler och fler går till mer utevistelse, större hagar, kompis i hagen, mer variation i ridningen och alla fantastiska hästar som finns nu, wow! Tycker det är lite tråkigt att sporten blir lite sågad och många är dömande. Men kanske är jag naiv och tror att alla hela tiden gör sitt yttersta för att göra det bästa för hästen på bästa sätt?
Det absolut bästa kommentaren att få ifrån domare, tränare, er läsare eller hästägare är när någon berömmer min sits och mjuka händer. Det är den kommentaren jag själv blir gladast över att få när jag lägger upp ett filmklipp på instagram.

Ser ni mycket dålig ridning i stallen ni står i? Hjälptyglar? För mycket ridning på unghästarna?

Alltid äpple innan träning/tävling

12 Kommentarer

 1. Malin den 29 nov 2020 22:21 kl 22:21

  Ser tack och lov inte alltför mycket dålig ridning och hjälptyglar i min direkta närhet, men lite för mycket på Instagram. Graman med kandar och aachenrem på kandaret för bara nån månad sen, samma ryttare red en treåring hopdragen med graman. Mindre kul att se, jag valde bara att avfölja men känner ändå inte att det ger effekt att säga till på sociala medier, det vinklas bara som ”hat” och mottagaren blir defensiv. Tror det är svårt att få över någon som är övertygad om att gramanen är bra och nödvändig på ens sida, tyvärr.

  Sen tycker jag att en rätt använd graman (alltså att den bara hänger till hästen rycker upp huvudet) kan funka som korrigering men de flesta har den tyvärr så den sitter tight hela tiden, då faller ju lite syftet med den.

  3
 2. Klara den 29 nov 2020 22:59 kl 22:59

  Jag ser inte så mycket dålig ridning, inte på det sättet. Jag tänker att de hästar som går sönder är de med stora gångarter som hamnar hos fel personer, där det är för svårt att hantera mycket rörelse och ofta energi och känslighet som kommer med.
  Min erfarenhet är ju snarare att vi svenssons sitter och bromsar/inte lär unghästarna att gå fram för skänkeln. Sen om det är skadligt eller inte, vet ej.

 3. E den 30 nov 2020 08:15 kl 08:15

  Ser inte så mycket hjälptyglar däremot ser jag allt för ofta (speciellt på sociala medier) hur hästar går mycket bakom lod, ihoptryckta. Det pratas mycket om stryka, och jag förstår att det är svårt att ha en 100% korrekt form om häst inte är stark nog, men då kanske en ska backa lite i svårighetsgrad så hästen orkar jobba rätt?

  10
 4. Ann den 30 nov 2020 09:15 kl 09:15

  Jag tror också det beror på okunskap, ingen vill nog medvetet skada sin häst, så jag tycker det är bra att exempelvis veterinärer lyfter frågan och förklarar biomekanik osv, samt konsekvenserna de ser i sin vardag. Är man 100% säker på vad man gör så behöver man inte ta åt sig, men för andra kan det kanske vara bra att reflektera över och i bästa fall lära sig av (mer kunskap skadar ju ingen, speciellt inte hästarna). Alla har inte A-tränare och specialister vid sin sida att bolla upplägg och träning med. Jag känner veterinären som skrev ett av de senaste debattinläggen, och vet hur många hästar hon får in som är slitna redan i unga år, antagligen för att ryttarna haft för bråttom/varit för ambitiösa i sitt upplägg, eller haft en tränings-/tävlingsplan som inte matchat med hästens behov. Med dagens väldigt talangfulla hästar så är det lätt att (kanske oavsiktligt) forcera om man inte själv har fingertoppskänslan, balansen eller en väldigt duktig tränare som kan guida rätt och långsiktigt. Baksidan ser veterinärerna och hästarna. Så heja för bra hästhantering och delad kunskap, oavsett om det kommer från veterinärer eller ”förebilder” (både du och exempelvis Carl Hedin) som visar på långsiktig, varierad och god hästhantering och träning 🙂

  5
 5. Lina den 30 nov 2020 10:41 kl 10:41

  Jag tycker tyvärr det är väldigt vanligt med hårda träningsmetoder både runt mig och på sociala medier. Mycket ridning med graman på hästar i alla åldrar som går och knäcker nacken och sprattlar med frambenen, graman på kandar, snokrem på kandar på hästar som gapar emot ryttaren som hänger i tyglarna, långpisk upp i rumpan på hästar som inte orkar riktigt än och så vidare. Nu under 2020 har jag avföljt otroligt många hästkonton på sociala medier för att jag inte vill se den typen av ridning, det gör ont i hela kroppen. Jag har flera gånger provat att fråga ryttare både på sociala medier och i verkligenheten varför de tex använt graman samtidigt som de rider på kandar, men jag har aldrig lyckats få ett bra svar trots att jag försökt bemöta dem så vänligt som möjligt för att inte ”gå till attack” på något vis. Jag önskar att fler verkligen fördjupade sig i varför de använder viss utrustning, att de kan förklara varför de använder utrustningen/träningsmetoden för då skulle det vara enklare att förstå/acceptera av oss som ser på utifrån. De flesta blir väldigt avigt på en gång när man frågar och har inget bra svar på varför. Jag tror att det handlar både om okunskap men också om att många ryttare vill utvecklas så snabbt att de glömmer bort grunder och hästarnas hälsa.

  7
 6. Anna den 30 nov 2020 12:38 kl 12:38

  Spot on tycker jag – många har inte access eller råd till väl etablerade tränare, har inget team omkring sig utan är hänvisade till stallkompisar och sociala medier. Tror också att en del har hästar som kanske är snäppet för känsliga, de flesta av oss är amatörer och då kanske det är svårt att få till bra och säker ridning?
  Personligen ser jag inte mkt graman/hjälptyglar utom i situationer som du, Lina, beskriver ovan – och då är det befogat. Unghästarna i vårt stall går på vanliga tränsbett, tränas (ridn/tömkörning/uteritt) så många dagar de är år gamla – ish varvat m längre viloperioder. De matchas inte heller mot unghästklasser utan verkar få ta den tid det tar (potential har de),
  Har själv en häst som gärna kryper upp i nacken då hon blir spänd på tävling, min lösning har varit att träna mer bålstyrka själv :-), jobba mkt med grunder och styrka för hästen samt tävla på träns! Då blir omdömet ofta ”mjukt ridet” vilket är värt mer än 9:or!!!!
  Bra inlägg!

  1
 7. Amanda den 30 nov 2020 12:57 kl 12:57

  Jag tycker det är spännande att vi stoppar in så mycket i hästens mun fortfarande. Att man inte själv kan välja på tävling om man vill rida med bett eller utan. Skarpa bett kan ha en lika tvingande effekt som en graman, och inte sällan används dem samtidigt.

  Lästips:
  https://hastvalfardsgruppen.wordpress.com/det-ar-dags-att-rensa-luften-i-debatten-om-bettlost/?fbclid=IwAR0m-VGwV7IHmK1zoJZTmGljPdglU6dgCzxd71hvrzWqZksruJ5enWCfcc0

  Källor:
  Cook, W.R. and Kibler, M.L (2018): Behavioural assessment of pain in 66 horses, with and without a bit. Equine Veterinary Education. https://doi.org/10.1111/eve.12916

  Cook, W.R. (2019). Horsemanship’s ‘elephant-in-the-room’ – The bit as a cause of unsolved problems affecting both horse and rider. https://bit.ly/33ropDS

  Mellor, D.J. and Beausoleil, N.J. (2017): Equine welfare during exercise: An evaluation of breathing, breathlessness and bridles. Animals. 7, 41 http://www.mdpi.com/2076-2615/7/6/41

  Mellor, D.J. (2019a): Equine welfare during exercise. Do we have a bit of a problem? https://bit.ly/2B5Ob4l

 8. Anna den 1 dec 2020 17:38 kl 17:38

  Förr tycker jag det var lite mer vanligt att hästar betraktades som istadiga om de var ovilliga och att det skulle man genast ta i med hårdhandskarna mot typ. Det verkar finnas en större förståelse numera för att ovilliga hästar brukar ha ont någonstans. Nuförtiden tycker jag däremot att det känns som om även ridhästarna mycket mer har blivit en produkt som man vill tjäna stora pengar på, lite som i travet och galoppen. Det skyndas väldigt mycket och jag misstänker att många fina hästar försvinner på vägen. Ett väldigt stort fokus på unga hästar/hingstar gör också att det blir lönsamt för uppfödare att föda upp mängder av hästar som är dyra som treåringar men huruvida hästarna är hållbara eller går Grand Prix i framtiden är inte så noga.

  1
 9. Kajsa den 2 dec 2020 08:47 kl 08:47

  Så intressant diskussion! Åh så bra att du tog upp det här! Jag förstår helt din synvinkel på detta men min teori är att i dina kretsar har ni kommit en bra bit påvägen. Ni har utvecklats enormt kring tankesättet att ta fram hållbara, glada hästar för framtiden och för stora klasser. Sedan har vi alla andra runt i landet som vill bli som er men som inte har kunskapen. Kanske inte heller pengarna till bra tränare och då köper man en häst man inte riktigt klarar av, sätter på den hjälptyglar och skarpa bett och pressar dem till något som de tror är rätt. För att de sett det på sociala medier/tävlingar/träningar/i stallet men glömmer då att se till sin egen häst, sin egen kunskap och dess förmåga.
  Ha en fin dag och tack för en intressant blogg!
  Kram

 10. M den 3 dec 2020 14:38 kl 14:38

  Jag har en fråga! 😁 Jag tycker att väldigt många rider ökad trav, många linjer och väldigt frekvent under ridpassen. Finns det något syfte med det? Min uppfattning är att man numera gör det för att flasha? 😧
  Fått höra ända sedan jag var en liten ryttare att ökningar är någonting man inte ska göra för ofta eftersom att det sliter på hästen 🤔 stämmer det?

  sedan förstår jag att man vill få hästen att lägga benen under sig men behöver man göra världens ökningar för att få det? 😅😅

 11. Frida den 7 dec 2020 12:13 kl 12:13

  Tycker tyvärr tvärtom, nu är det nästan ”normalt” att ha hästen ensam i en grusruta från 9-15 (Max!). Harva runt i ridhuset 5/7 dagar, rids det ut åker gramanen på och gud förbjude om man rider på annat underlag än preparerade ridvägar. Klättra och gå över stock och sten kan dom ju bryta benen av?! 😉

  • Lina Dolk den 7 dec 2020 15:21 kl 15:21

   Tycker du? Jag som tycker det verkligen blivit till det bättre!Kommentera