Tips vid mugg

Hatti har på något sett fått mugg, trots att hon står i en hage som är supertorr och torr och fin halm inne. Däremot har hon haft gummiboots på sig ute då hon är duktig på att trampa av sig framskorna.

Vi har alltid varit skonade från mugg/rasp tidigare men när vi hämtade hem Hatti och Diddi i höstas så hade Hatti ordentligt med mugg/rasp på båda bak. Jag provade ALLT! Men de som funkade bäst var flytande honung och salicylsyrevaselin. Så jag tänkte visa hur jag gör för att få bukt på dessa besvär.

Tvätta rent ordentligt! Här är en bild från imorse. Pilla bort alla sårskorpor som bildas. (Det är normalt att det kommer lite blod då) Jag tvättar med Lactacyd tvål supernoga. Däremot kan det vara väldigt svårt att få bort alla skorpor och hästen brukar inte tycka det är jätte behagligt. Då är salicylsyrevaselinet perfekt. Smörj in med ett rikligt lager och låt verka i ca 30 min. Då faller sårskorporna av mycket lättare.

När allt är rent och alla sårskorpor borta så smörjer jag in med honung. Bäst och billigast! Jag la ett omslag runt detta imorse eftersom jag ska bort och inte har möjlighet att tvätta ikväll, så jag kan ta en bild och visa hur det ser ut imorgon när jag är hemma igen.

Har ni något annat bra knep?

19 Kommentarer

 1. Kristin den 9 maj 2019 14:33 kl 14:33

  Jag har alltid kört med tvätta rent med hibiscrub, sen torka torrt och sen smörja in ordentligt med Salsy Vase. Det tycker jag funkar bäst. Har dock aldrig testat honung, spännande!

 2. Ida den 9 maj 2019 14:38 kl 14:38

  Använder samma salicylsyrevaselin, funkar strålande!
  Tänkte dock tipsa om kotringar istället för boots i hagen, det blir lite luftigare men skyddar ändå mot trampskador och ofta även mot att dra av skorna (beror lite på hur hästen kommer åt sina skor, om ringen kommer hamna mellan eller inte). Har använt det mycket på min häst, och det har fungerat strålande.

 3. Caroline Gustafsson den 9 maj 2019 14:44 kl 14:44

  Jag skrubbar varannan dag med descutansvamp och varannan dag med head and shoulders. Torkar ordentligt och sen gnuggar jag in L-mesitran och till slut salicylsyrevaselin. Haha, skärp och hängsle. Men det är ju verkligen så drygt med mugg! Hoppas det läker ut snabbt och smidigt!
  MVH
  Caroline Gustafsson

 4. camilla den 9 maj 2019 17:09 kl 17:09

  Min häst fick mugg på den ”vita hoven” när det var sol och torrt fick då tips om Helosan sol och det fungerade.

  3
  • Linn den 10 maj 2019 19:24 kl 19:24

   Brukar göra samma men tvättar med hibiscrub istället för lactacyd, då faller skorporna av nästan av sig själv! Mindre jobb och och hästarna brukar tycka med känns bättre 🙂

   1


 5. Malin den 9 maj 2019 19:47 kl 19:47

  Flytande probihorse som man sprayar/baddar på efter att tvättat rent ordentligt!? funkar även att bara spraya i förebyggande syfte!

 6. LenaB den 9 maj 2019 20:12 kl 20:12

  Inotyol salva från Apoteket. Funkar kanon! Behöver benen dessutom tvättas har jag använt vanlig såpa. Tar inte många dagar så är även den envisaste mugg borta!

  2
  • Emma den 9 maj 2019 22:50 kl 22:50

   Finns en honungssalva på Apoteket som heter Manuka fill sårsalva, en outstanding (!) salva som är bra till ALLT! Just Manukahonung är antiseptisk, antibakteriell och verkar antiinflammatoriskt (vet att jag låter som en försäljare av produkten, men jag älskar den verkligen!). När jag köpte den så sa apotekaren att det är naturens egna antibiotika.
   Använde den på min häst som fått infekterade skrapsår, hon blev bra på två dagar! Använde den även på mig själv på hemska skavsår, helt läkt på nolltid!
   KÖP!!

   4


 7. Hanna den 9 maj 2019 21:17 kl 21:17

  Veredus green hoof, supersalva!

 8. M den 9 maj 2019 21:56 kl 21:56

  Att förebygga är det bästa såklart. Har bara haft mugg på mina en gång på 30 år då jag slarvat med att spola benen varje kväll. Om inte hästen har massor av päls och hovskägg så att huden alltid är torr så måste man spola. Särskilt viktigt om hästen har boots, smutsen gnider sig verkligen in då.
  En sak som jag ser jättemånga göra fel är att tvätta benen noga, men så torkar de med en smutsig äcklig handduk som är full med bakterier och skit! ? Ta alltid en helt ren handduk! Extra viktigt om hästen redan har mugg. Om muggen inte är på alla fyra så tänk på att torka de friska benen först. Smörj inte på feta salvor innan benen är torra, då stänger man in fukten under salvan. Honung är bra men det ska helst vara manuka honung, inte den vanliga raffinerade man äter. Apoteket har en manuka salva som är väldigt bra. Tvätta handdukar på minst 60 grader. Det samma gäller paddar och skydd som kommer i kontakt med muggen. ?

 9. Karro den 9 maj 2019 22:53 kl 22:53

  Tvättar rent med såpa och spolar sedan med varmt vatten på sårskorporna medans jag pillar bort dem – lossnar plättlätt då! Sen tvättar jag med hibiskrubb på det utsatta området och därefter torkar torrt med handduk.
  Vill dock helst inte tvätta med hibiskrubb oftare än varannan dag då det är så starkt mot huden, så de andra dagarna försöker jag bara hålla rent med såpa och torka torrt.
  Försöker också alltid ha benen klippta på mugghästar.. även om jag inte tycker att de har särskilt mycket eller tät päls på benen så är det så mycket lättare att hålla torrt på klippta ben!

  • Maria den 9 maj 2019 23:28 kl 23:28

   I wrote a post about this a year ago as I battled is so badly for 3 weeks.

   The worst thing you can do is to scratch the scabs off. This is super and I really mean, super hurtful for your horse. If you use the right cream, it will penetrate the scabs and make them fall off by themselves. People keep washing their horses legs which is also not the meaning as you kill the bacteria by keeping the leg dry. The best product I could find had Sulphur in it. This totally destroys the bacteria and makes the skin heal.

   I wrote down all my tips here : https://www.thatgrumpyhorse.com/2017/11/20/how-to-get-rid-of-greas-heels-and-mud-fever/

   Absolutely not meant as self promotion, but maybe it can help you to. I felt so hopeless at the time as my horse wouldn’t let me touch his legs, so I had to wear a helmet and fear for my life every evening when I had to put on cream as someone told me to scratch off the scabs and did it for me.  • Stephanie den 10 maj 2019 09:03 kl 09:03

   Det som hjälpte min häst bäst var att inte klippa benen! Hon får mugg på sina vita ben direkt när man klipper oavsett hur noga jag än sköter dem. Är hon oklippt på benen så finns inte minsta tendens till mugg! Så det kan vara tips för förebyggande 🙂 När hon väl fick mugg (lite svårt att sätta dit pälsen när man väl klippt och insåg att det är därför hon får mugg) så tvättade jag med hibiscrub och smörjde med salicylsyra. Tvättade och torkade noga med rena handdukar! Hoppas ni får ordning på det ?✊ 10. Maria den 10 maj 2019 07:17 kl 07:17

  Jag brukar tvätta 1-2 ggr med hibiscrubb väldigt noga, sedan låta torka ordentligt och efter det på med salicylsyrevaselin. Har funkat väldigt bra! Min ena häst får lätt soleksem på sina vita bakben så han behöver solskydd och boots då. Brukar aldrig ha gummiboots för då blir det lätt mugg under utan tycker det är bättre med neoprene eller läder! 🙂

 11. Lizette den 10 maj 2019 08:56 kl 08:56

  Jag la omslag med rapsolja över natten i några dagar ( så att krustorna lossnade) och smörjde med Idomin på morgonen. Muggen försvann på några dagar.

 12. Jenny den 10 maj 2019 10:53 kl 10:53

  Huden andas ut vatten i gas form. Med gummibots ventileras vattnet inte bort utan kondenseras mellan huden och bootsen. (Jämför med om du sätter handen i en plastpåse eller ett brett gummiarmband runt handleden).
  Jag har häst med lite mer hovskägg och brukar förebygga med babypuder på torra rena ben vid behov.

 13. Anna den 13 maj 2019 06:04 kl 06:04

  För mugg som inte försvinner med alla bra salvor – be vet skriva ut canaural (ögondroppar). Muggen försvinner på typ 2 sekunder

  1
  • Hanna den 14 maj 2019 22:45 kl 22:45

   Har också använt canaural vet! Det enda som har fungerat riktigt bra för mig! Dyr liten flaska men det behövdes inte många droppar ? Om jag minns rätt så använde jag det dock inte i anslutning till tävling pga karens, 14. Louise den 17 maj 2019 19:41 kl 19:41

  Ett tips är att honung i affären är värmebehandlad o därmed tappar den honungen många av de fina egenskaper som honung har. Satsa på medicinsk honung, den är riktigt bra o används bl a av kliniker vid svårläkta större sårskador. Den i mataffären är inte antiseptisk och inflammationsdämpande.
  Jag har kört hibiskrub på min, bara tvättat o sen låtit vara och tycker det funkar bra. Att späda ut klorhexidin in vatten till 0,4 klorhexidin/l är en riktigt effektiv blandning för att ta död på bakterier utan att irritera huden för mycket. Det kan du både tvätta med o sen spraya på och låta sitta ?

Kommentera