Tack Sarali för idag

Jag har ALLTID varit en ryttare som ser värdet att ta hjälp av mer kunnigt folk på det området jag själv känner mig lite osäker på. Ingen prestige alls i det, utan vill endast att det ska bli bäst för hästen.


Idag var som sagt Sara Li Vestberg i mitt stall, hon har ridit in över 100 hästar och tävlar svårhoppning samt varit med på Unghäst VM, Falsterbo och Breeders.

Jag har alltid tyckt att kan hästarna träna varierat, så ska dom få göra det. Det finns hästar med skador som gör att hoppning är olämpligt eller hästar som helt enkelt blir alldeles för spända/nerviga med hinder så det inte ger någon vinning. Men mina unghästar är vana vid att trava över bommar samt att jag har löshoppat gänget.
Sara byggde upp en enkel övning där det var två hinder på långsidan ställdes längst in mot sargen och sedan en bom på andra sidan som infångare. All ridning med unghästar handlar om att göra det så enkelt som möjligt, hästen ska alltid känna sig duktig det lär dom sig mest på inför framtiden. Sara började med bom på marken och när de klarar det lugnt och avspänt höjdes det upp till små hinder.

Saralis egna ord om hästarna

Hedda: Vaken, energiskt och samarbetsvillig. God egen balans. Gjorde övningen med gott självförtroende och bra bjudning, reglerbar! 
Laxen: Lite långsam, stor o balanserad galopp. Samarbetsvillig med en fantastiskt ridbarhet. Gjorde övningen bra, även han med gott självförtroende och reglerbar trots sin stora galopp.
Hatti: Pigg och på! Lite ängslig och osäker på hindrena i början, viktigt att man inte är för ”på” själv då, utan att man tar de några extra gånger tills man känner att de bjuder och vill till hindret själv. När hon började förstå o hitta mer ärlig bjudning så kom självförtroendet och hon gjorde övningen lekande lätt, Hatti enligt mig är den hästen av dessa 4 som hoppar med bäst teknik och har bäst ridbarhet, tycker jag som hoppryttare. Kvick från backen och de var lätt att hitta en kvickare galopp, försiktig, uppmärksam och reglerbar utan att bli långsam. 
Latino: Lite spändare häst, med lite sämre självförtroende. Gjorde bommarna några fler gånger än på dom andra, sen när han började slappna av så blev känslan bättre. Kvick, uppmärksam och även han reglerbar. Dock blir oftast sprången sämre när dom är lite spända men även de blev bättre när han förstod vad han skulle göra och fick mer självförtroende.

Sarali in action

Några tips till dig som ska hoppa den unga hästen:

 • Löshoppa gärna den först några gånger.  
 • Börja sedan hoppa i löshoppningsringen alternativt ställ 2 hinder vid väggen, så blir de lättare att ”rama” in hästen.
 • Börja med att skritta o trava över bommar, jag lägger oftast bommarna ihop. Och ha gärna någon form av infångare, typ en Snebom som ligger på backen
 • Ta sedan bommarna i galopp, om ni hoppar två hinder i följd så brukar jag ha ett avstånd på ca 20-21 m och då blir de lagom med 5 på den storgalopperande hästen och 6 på den lite mer kortsprungna.
 • Lägg sedan upp bommarna, hoppa alltid med marklinje! 
 • Sedan kan man börja med att höja hinder nr 2 för de är då lättare att komma ”rätt” på.

6 Kommentarer

 1. Matilda den 5 mar 2019 20:35 kl 20:35

  Kul med en ny blogg!

 2. Anna den 5 mar 2019 22:56 kl 22:56

  Jag blev så glad när jag såg filmerna på Instagram. Det är härligt att se ridning där hästarna ges alla förutsättningar för att lyckas, så mjukt och lugnt lotsat.

  Även filmen på dig och Dokki, han såg så glad ut.

 3. Emma den 6 mar 2019 06:53 kl 06:53

  1. Vad fin bloggen blev!
  2. Jag blir alltid så glad av att läsa din blogg, du verkar ha sånt himla bra sunt förnuft och tänk kring hästarna. Heja dig!

 4. Ellen - tävlingsryttare den 6 mar 2019 16:50 kl 16:50

  ÄLSKAR att du skaffat ny blogg + roligt inlägg att läsa!

 5. Linda den 6 mar 2019 18:34 kl 18:34

  Härligt med rätt inställning till hästen. Klart en häst ska vara lycklig och känna glädje. Annars är det slaveri. Keep up!

 6. Malin den 7 mar 2019 07:37 kl 07:37

  Klok hoppryttare med sunda unghästråd??

Kommentera