Fråga: Hej Lina. Jag tycker att du är en fantastisk ryttare och företagare. Jag undrar om du skulle vilja skriv på bloggen om hur en vanlig dag hemma i stallet ser ut för dig och dina anställad. Fortsätt gör din grej!

Svar: Tack snälla!
En vanlig dag när jag endast är på hemmaplan ser ut såhär

05:30 Foderautomaterna ser till att alla hästar
Vi börjar jobba i stallet 07, ger kraften och sedan utsläpp av hästar och jag börjar med första hästen som jag ska träna. Moa och Linda gör iordning hästarna samt skrittar fram dom, jag tränar oftast 4-5 hästar innan lunch. Någon häst kanske jobbas med equiband eller rids ut av tjejerna. Dan sköter mockning/höpåsar och fodrar lunch åt oss. Deras lunch hö brukar räcka till 15 tiden i hagarna.
Vi äter oftast lunch vid 12 tiden, lite olika beroende på vad som ska göras.
Börjar träna hästar igen efter lunch, har oftast något telefonmöte på eftermiddagen också. Tjejerna hinner oftast något utöver som att klippa någon häst, städa eller laga något som behöver fixas.
15:30 börjar hästarna tas in, spolas ben/ryktas vid behov och byter täcken. Det blir snabbt mörkt nu så man behöver börja vi den tiden för att hinna få in alla innan det är kolsvart ute. Då har hästarna hösilage i boxarna när de kommer in, och får kraften lite senare. Vi ger endast kraft två gånger om dagen.
Min första lektion börjar nästa alltid 16:30-17:15 andra lektionen 17:15-18:00. Jag har nästan bara två lektioner per dag (utöver Moa/Linda) tar en sista koll i stallet och ser till hästarna. Svarar på mejl/betalar fakturor/gör inlägg till bloggen till ca 19.
Tränas padel eller gym 2-4 gånger i veckan för att hålla en bra kondition/styrka så att jag kan träna hästarna så bra som möjligt.

Klockan 22 släpper automaterna hösilage igen. Är otroligt glad över att vi investerade i dessa foderautomater, känns super att hästarna hinner äta i lugn och ro innan vi kommer samt att jag slipper fodra på kvällen. Är en annan frihetskänsla att kunna åka iväg utan att ha en tid att passa. Och väldigt skönt att ligga kvar i sängen istället för att göra det 😂

Fråga:

Jag har en fråga! Jag tycker att väldigt många rider ökad trav, många linjer och väldigt frekvent under ridpassen. Finns det något syfte med det? Min uppfattning är att man numera gör det för att flasha? Fått höra ända sedan jag var en liten ryttare att ökningar är någonting man inte ska göra för ofta eftersom att det sliter på hästen stämmer det? sedan förstår jag att man vill få hästen att lägga benen under sig men behöver man göra världens ökningar för att få det? 

Svar: Hej

Just ökaningar i trav tränar jag väldigt sällan, och om jag gör det så tränar jag det oftast bara 1-2 gånger för att veta att hästen ska vet vad den ska göra när jag vänder in på diagonalen. Min ponny Oj Oj styrde jag bara in och han skötte ökningen helt själv, fick oftast väldigt höga siffror på hans ökningar. Han lärde mig att bara ponnyn/hästen vet vad den ska göra så funkar ökningar väldigt bra utan träna. Vill spara på hästarna mycket i rörelser som sliter så Dokki tränar exempel aldrig på travökningar mer än när vi rider upp program. Unghästarna kan jag däremot göra lite mer frekvent under en period för att de ska lära sig det, men när de fått i tekniken så vet dom snabbt hur det går till och kommer ihåg det. Så länge hästen är framför skänkeln och lagom stöd i handen så är det en väldigt lätt rörelse anser jag. Och många hästar bjuder gärna till själva och verkar tycka det är ett roligt moment att få göra. Jag är rätt bra på att göra just ökningar så jag behöver inte träna dom mycket för min del heller, och eftersom jag rider så många hästar så kan de hålla mig i bra form och med god teknik, då jag kan göra någon ökning på de alla för att veta själv hur jag ska hjälpa hästen rätt utan att störa den. Att få hästen trampa under sig behöver man inte träna ökningar med, bättre med kvicka övergångar och känna att hästen är alert för skänkeln och tänker framåt.

något jag är sämre på är uppridning-halt-hälsning.. det bör jag verkligen ta tillfälle i akt att träna på de alla för att JAG ska bli bättre 😅

Kommentera