Ridhjälp

Är det några här som tycker det är lite genant eller rent av jobbigt att se någon annan rida sin häst? Varför kommer den känslan? Är man rädd att se någon annan lyckas bättre?

Jag upplever att många inte riktigt tycker om att prata om att de tar ridhjälp ifrån andra. Jag har haft flera hästar i träning som inte får nämnas utåt. Jag tar hjälp med Amir just nu, lyfter gärna fram andra ryttare.

Jag hoppar även glatt av hästen jag sitter på om Kristian säger ”ska jag pröva?” Halleuja mer än gärna! Kristian har hjälpt mig med ridhjälp på Jullan, Biggles, Dokki och Lazzie. När jag red för Emelie hjälpte hon mig också, jag såg det som en stor föremån att ha en tränare som även vill rida hästarna.
Och den dagen Kristian vill hoppa upp på Laxen och Hatti står jag på Ågesta direkt. Det är en ära att låta en bättre ryttare än sig själv rida sin häst är min åsikt, dels får hästen mer kunskap och kanske faller polletten ner lättare då. En rörelse som krånglar för mig kanske helt plötsligt blir lättare? Varför kommer det sig att alla min hästar ställer upp sig dåligt i halten? Tror ni det är hästarna som har pratat ihop sig i stallet?;)

14 Kommentarer

 1. Camilla den 8 nov 2019 21:35 kl 21:35

  Jag tyckte tvärtom när jag hade egen häst, tyckte att det var väldigt roligt att se min häst riden av någon annan – och allra helst av någon som red bättre än mig, så nyttigt att se vad en duktigare ryttare kunde plocka fram. Visst, man inser ju sina egna tillkortakommanden, men samtidigt kan man ju få massor med bra tips som blir lite mer förankrade i verkligheten om tränaren (eller någon annan duktig) faktiskt suttit på hästen och känt vad som händer om man gör si eller så.

 2. Nikki den 8 nov 2019 21:47 kl 21:47

  Välkomnar alltid ridhjälp av de som är bättre än mig. Allt för att min häst ska få bästa möjliga utbildning & så att jag själv får se hästen från backen (utöver på film)
  Super nyttigt och utvecklande!

  Känner mig lycklig lottad att stå på en anläggning där alla vet hur svårt det är med hästar & ridning & där alla supportar varandra i med & motgång!
  Där man vill se alla lyckas & nå sina mål oavsett nivå!
  Vi har alla från LC till de som rider i landslaget, oavsett nivå är alla super stöttande!

  Mer sådant inom ridsporten, där vi vågar ta hjälp & stöttar varandra oavsett nivån man rider på, för då tror jag man utvecklas!

  2
 3. Lotta den 8 nov 2019 22:07 kl 22:07

  Jag tycker det är superbra att få ridhjälp. Oavsett om det är trim på banan eller om jag som blivit lite rädd har underbara vänner som tycker lite ystra hästar i skogen är kul. Hästarnas välmående och variation i träningen är viktigt. Fixar jag det inte själv får jag ta hjälp. De behöver få ut och busa, prova annan ryttare med andra erfarenheter och verktyg för att utvecklas. Ju mer vi kan hjälpas åt och komplettera varandra desto bättre. Vi är bra på olika saker, varför inte hjälpas åt?

  1
  • Linnea den 8 nov 2019 22:29 kl 22:29

   När jag var yngre, typ 12 års ålder tyckte jag det var jobbigt att be om hjälp / se någon annan rida min ponny bättre. Om jag minns rätt, handlade det mest om avundsjuka, att jag inte var lika duktig.

   Med åldern kom visdom och ödmjukhet, idag tar jag mer än gärna emot ridhjälp och ser bara fördelar. Tex just nu När jag och hästen är oense i dressyr så har jag hjälp av mycket duktigare tjej än jag i mitt stall som tävlar dressyr. Lika tacksam varje gång både jag och hästen. Det är verkligen en Win- Win situation med ridhjälp. 4. Ylva den 8 nov 2019 22:27 kl 22:27

  Det är ovärderligt för mig (som inte ridit seriöst på flera år och är helt hästlös). Allra helst när tränaren rider för då får hen känna hur hästen är och kan enklare Hitta vad som får den hästen att gå bättre. Och därefter ger det ovärderlig hjälp till mig som kan få detaljförklaringar för hur jag ska göra. Och annars att en bättre ryttare rider än mig så får ju hästen bättre ridning i kroppen. När jag själv inte riktigt räcker till. Bara positivt för min del alltså. Hypotetiskt 😆

  • Nils den 9 nov 2019 07:39 kl 07:39

   Alltså jag minns bara alla rykten på ridskolan och hur mycket skitsnack det var bland barnen om att ryttarna som inte ”klarade av” sina hästar var värdelösa, och hur jobbigt det var att rida i manegen när man hade en svacka och man visste att folk på läktaren snackade skit om en. Hästfolk är fan elaka  • Erika den 10 nov 2019 01:50 kl 01:50

   Jag tycker tyvärr det är lite så hur jag nu ska uttrycka mig .. men dem som kanske bara tränar sig själva, egenexperter och dem som är lite mindre bra om jag får säga så.
   Det har varit så för mig. Att just dem sa. Varför hoppar du inte din häst själv.
   Jag har tävlat min häst rätt högt själv trots skador från en bilolycka vilket jag är så glad att jag lyckats med. Men jag har alltid låtit min tränare hoppa hästen en gång i månaden. Inte för att jag är dålig utanför att han är tio gånger bättre. Och hästen jag sitter på vill jag förvalta med expert hjälp!
   Känns som att vi som är tränings nördar, bäst på detaljer vinner. Vi har inget emot att be om hjälp för att utvecklas absolut på bästa sätt medans andra knäcker ur sig. Gör det själv ..
   Jag tar gärna tömkörningshjälp så ryggen på hästen avlastas o proffsen får ut så mycket mer på ett sånt pass än jag själv tex.
   Trevlig helg o heja dig 🙂 5. Anna den 8 nov 2019 22:42 kl 22:42

  Vi är så tacksamma för all hjälp med både Bany och Bea. Tycker det är perfekt att du kan rida båda.

  2
  • Fia den 9 nov 2019 06:35 kl 06:35

   Förr minns ja att ja tyckte de va jobbigt.. Varför? Ja du det visste inte ens ja.. Men det blev av till slut… Så hoppade min tränare upp.. Efter 20 min sa hon.. Det är som att rida 11 hästar på jobbet 😂😂😂 märktes vilka knep ja hade till att han skulle gå framåt.. Hon red honom aldrig mera.. Min gamling va ingen sugen att rida.. 🤷‍♀️
   Min unghäst vill de gärna hoppa upp på .. Och ja älskar o se honom under andra ryttare..
   Önskade min dressyrtränare kunde hoppa upp någon ggn men vi tränar i grupp så svårt att få till det då.. 😉 6. Louise den 9 nov 2019 06:15 kl 06:15

  Jag tror det är att man är rädd att den som hoppar upp tycker man har gjort ett dåligt jobb och att man blir dömd av den upphoppande ryttaren.

 7. Emma den 9 nov 2019 08:18 kl 08:18

  Jag va så förr, när jag va yngre. Ingen fick rida mina hästar. Idag vet jag bättre.
  För mig va det en ära när min dressyrtränare ville hoppa upp och rida min häst. Bra för oss båda, tränaren förstod vad jag menade och jag förstod va hon menade. Dessutom fick jag ju se hur snygg min häst är, när någon annan rider 🙂
  Jag har svårigheter som andra inte har, så jag sätter mer än gärna upp andra ryttare idag på min häst.

 8. Ann den 9 nov 2019 08:24 kl 08:24

  För hästarnas (och min egen skull) låter jag min tränare rida dem så ofta jag bara har råd och möjlighet! Det är en lyx och ett fantastiskt fint sätt att utvecklas själv som ryttare. Som Kyra säger, man måste smaka på jordgubbssylt för att förstå jordgubbssylt och precis så är det när någon riktigt duktig har ridit hästen och man sen får hoppa upp och känna hur det ska kännas på riktigt! I många länder (Tyskland, USA etc) så ingår det ju att ens tränare där man har hästen uppstallad rider hästen någon gång i veckan och önskar att det fanns mer av det tänket i Sverige. Ryttarna skulle utvecklas snabbare och jag slår vad om att vi skulle ha mindre halta hästar, för proffsen kan sätta hästen i rätt balans på ett annat sätt som sen hänger kvar när vi ”glada amatörer” tar över tyglarna igen 🙂

  1
 9. Ida den 9 nov 2019 11:32 kl 11:32

  Jag är väldigt restriktiv med vem som får rida min häst. Men så har jag också en unghäst som är väldigt snabblärd och rids i en helt annan disciplin än de (mestadels betydligt yngre) tjejerna vi delar stall med. Jag tror helt enkelt att det vore en risk att dom lär in felaktigheter som vore till nackdel för oss (dom rider tex med väldigt mycket kontakt i handen, medan min häst går på hängande tygel).
  Min tränare skulle däremot självklart få hoppa upp! Så länge någon är bättre än mig och har ett träningssätt som matchar vårt så ser jag bara fördelar. Skulle absolut kunna skicka iväg henne på vidareutbildning också.

 10. Anna den 12 nov 2019 16:05 kl 16:05

  Tycker att det är kul att se vad en duktig ryttare kan göra med en ridskolehäst till exempel
  Vi hade cliniq förra veckan med SM 3:an i dressyr och det var kul att se hur fint ridskolehästen kunde gå och ibland testade henne rejält

Kommentera