Provision för köparen

Vi köpte som jag skrivit om tidigare ett föl på auktionen i Flyinge, supernöjd med min nya hingst Sune!

Men affären var ju inte planerad, så vi hade inte läst igenom avtal/regler om det hela. (Bör man alltid göra 🤪)

Jag som köpare har nu fått en faktura på provision för fölet. Som köpare. Aldrig varit med om.

Jag själv som säljer hästar tar också provision, men då är det säljaren som betalar inte köparen. På auktionen betalade både köpare och säljare provision, så en härlig faktura på 11.000 kr kom på posten. Vad säljaren betalar vet jag inte utan vi köpare betalar beroende på hur mycket köpet kostade att ropa in.

Är inte det lite frågande att båda två ska betala? Jag förstår att det är ett jobb att ta ut dessa föl till auktionen, och de som gör det är proffs. Men blev ändå förvånad att jag som köpare ska betala. Flera som köpt hästarna blev också lite ställda till de hela som jag har pratat med. Men sjävklart bara att betala och se glad ut, man kan ju faktiskt läsa reglerna innan köp, ett gott tips.

Vad tycker ni? Ska köparna också betala för köpet? Kommer detta göra att priserna dras upp ännu mera gällande hästaffärer? Är det såhär i någon mer bransch?

9 Kommentarer

 1. Caroline den 10 okt 2019 08:39 kl 08:39

  Jag förstår att du blev förvånad. Det är ju inte så vanligt i hästaffärer att köparen betalar mer än det fastställda slutpriset, men om en istället ser till forumet där du köpte Sune; auktion, så är det enligt gängse normer. JAg har själv t.ex. köpt en del möbler på auktion på Bukowskis och en bil på auktion på KVD och då har köparen också alltid behövt betala en avgift till auktioneringsfirman. Säg… 12% av slutpriset. Så om en handlar på auktion, oavsett vara, är det normalt. De där ovälkomna 11.000 kommer du ha igen i långa loppet 😉 även om jag förstår att de kom som en kalldusch just nu.

  1
 2. Linn den 10 okt 2019 09:28 kl 09:28

  Som ovan säger. Du har köpt på auktion. Så är det på alla auktioner att de har en slagavgift om antingen en fast summa eller procent på köpeskillingen. Hos stora auktionshus betalar man ofta mellan 20-25% i slagavgift utöver köpeskillingen. Säljaren betalar också som vanligt provision över det. Jag tycker också det är väldigt märkligt att man gör så och vet inte med vilken motivering riktigt. Det får någon kunnigare svara på. Men surt att ni inte visste det innan och kunde ta med det i hänsyn till era bud. I långa loppet så ska det förhoppnings löna sig, men fattar verkligen att det inte var kul med en så saftig faktura.

  1
 3. Cornelia den 10 okt 2019 09:42 kl 09:42

  Vet att det är så i andra auktioner men inte tänkt på det i samband med hästauktioner, har iofs inte köpt häst så heller 😉 Tur ändå att det inte var en större summa, även om 11000 är rätt mycket det också… Man ska alltid alltid läsa det finstilta!!

  1
  • Lina Dolk den 10 okt 2019 10:11 kl 10:11

   Vi läste inte något då det var ett impuls köp 😂

   2


 4. Annie den 10 okt 2019 13:31 kl 13:31

  Jag bor utomlands, här är det alltid köparen som i olika affärer betalar provisionen, kanske sprider det sig sakta till Sverige också.

 5. Anna den 10 okt 2019 14:26 kl 14:26

  Som andra redan påpekat betalar man ofta som köpare en slagavgift när man handlar på auktion.

  Säljaren betalar också en provision till auktionshuset. Det är så auktionshuset kan få betalt för sina omkostnader och också tjäna pengar.

  Så det är inte något konstigt i sig att det även fungerar så på en hästauktion. Hade inte slagavgiften tillkommit utan all provision föll på säljaren så hade priserna gått upp misstänker jag för säljaren vill ju få ut samma som förut, och auktionshuset också, alltså hade du som köpare betalat samma i slutändan.

  1
 6. Sofia den 11 okt 2019 06:26 kl 06:26

  Oj.. Ja hade ox blivit förvånad…
  Impulsköp ✅ 🤣

 7. Caroline Gustafsson den 11 okt 2019 19:44 kl 19:44

  Vi som säljer betalar också, först och främst för att visa på selekteringen, sen när vi är uttagna för att faktiskt få vara med sen procent på det klubbade priset. Förstår du blev lite förvånad men det går ju till att kunna ta detta vidare och utveckla auktionen så för mig är det klart värt det även om min summa jag får för mitt föl krymper. 🙂
  Grattis till ett fint föl!
  Mvh
  Caroline

 8. Gabriella Erenhall den 14 okt 2019 21:01 kl 21:01

  Fint föl men tack för du skrev om detta är detta bara inom hästvärlden ? Vi är lantbrukare och varit på maskin auktioner och detta har inte hänt…Alltid lär man sej ngt

Kommentera