Nå toppen med 1-2 hästar

Fråga: Tror du man kan nå toppen med endast 1-2 hästar och ett vanlige heltidsjobb? Eller tror du man måste ha ett eget företag med hästar i träning osv, som dom flesta har? Isåfall hur tror du man bör tänka för att lyckas nå toppen men inte ha hästar som jobb?

Svar: Hej!

Intressant fråga, och ja jag tror man kan nå toppen utan att arbeta med hästar, men det är väldigt få som gör det. För att bli riktigt bra på denna sport så måste man rida, rida och rida. Allt för att få en bra känsla, lära sig läsa av hästarna och bli skickligare som ryttare blir man genom att rida så mycket som möjligt och gärna så många olika hästar som finns! Har man ”bara” 1-2 hästar så kanske de tränas dressyr 2-3 pass i veckan, det blir inte så många ridtimmar på banan per vecka. Sporten är så svår och därför behöver man alla timmar i sadeln som ges. Men det finns dom som har lyckats även om de som jobbar med hästar är desto fler.

Att komma iväg på viktiga tävlingar är inte heller lätt med ett vanligt arbete som låser en med fasta tider, bara att ta en kortare tur i Sverige till ex Skåne ifrån mig går på 1 resdag, ska man tävla utomlands behöver man resdagar, träningsdag och sedan tävlingsdagarna innan den långa färden hem börjar igen.
Bara att kunna åka till vet, tandläkaren, eller vara med när hovslagaren kommer är svårt med ett ”vanligt” arbete. För även om jag jobbar väldigt mycket och sällan är ledig, så kan jag lägga upp min dagar efter vad som måste göras med hästarna

1 Kommentar

  1. Johanna den 7 jul 2020 12:26 kl 12:26

    Det är också väldig skillnad på nationella toppen och internationell toppsport. Sverige har en hel del amatörer med bara ett par hästar som rider GP, och i finalfältet för seniorer på SM är det ofta en del amatörer med så visst går det utmärkt.
    Däremot att nå landslaget är det nog svårt, kanske inte omöjligt, men för att bli medaljör på internationella mästerskap tror jag det är helt omöjligt?
    MEN det gör ju inte att man inte ska sikta på GP 💪 Bara att kvala dit och lyckas starta är ju superhäftigt och sen kan man försöka komma så högt i procent/resultat man kan även om man aldrig kommer få rida EM/VM/OS. Tänker jag, som är heltidsarbetande amatör med två hästar 😅 och som har lååååångt kvar ens till starten i GP men drömma, längta och arbeta sig mot det kan man ändå göra.

Kommentera