Mina tankar om bett

Inlägget är i samarbete med HKM

Vet inte om jag ger mig ut på hal is när jag skriver ett inlägg om bett, men jag tänkte ge det ett försök. Men detta inlägg vill jag inte tillrätta visa någon eller visa vad som är rätt/fel. Detta är mina tankar och erfarenheter om olika bett som jag upplevt.

Okej, vi börjar med det gamla heliga tredelade tränsbettet. Jag tycket att det är ett bra bett som passar de flesta hästar. Skillnaden mellan tvådelade och tredelade bett tycker jag ridmässigt inte är jättestor skillnad. Kanske att ett tredelat känns lite mer ”stabilt” i munnen och ger lite mildare tryck mot tungan. Men tredelat bett med lösa ringar är absolut ett av mina topp 3.

Om vi ska jämföra fasta/lösa ringar så brukar jag ha fasta ringar på de hästar som jag vill ha lite mer stöd ifrån, tycker att hästarna är lite mer villiga att suga tag i bettet om det är fasta ringar. Så en häst som tar jämt stöd eller kanske ligger lite på brukar jag välja lösa ringar och hästar som kan bli lite tomma/ojämnt stöd i kontakten fasta ringar.

Rakt bett då, tycker jag är lite svårare att rida på, då jag upplever att hästarna blir lite svårare att forma, upplever de lite mer stolpiga. Men ett bra bett för de hästar som kanske har svårt att komma till ro, lägger tungan över bettet eller liknande. Jag tycker att de flesta hästar accepterar ett rakt bett på ett bra sätt, men svårt att göra fin lir på.

Här har vi en kandarstång med lite tungfrihet och korta skänklar. Korta skänklar blir lite skarpare då det verkar mer direkt när man tar i tygeln. Jag tycker att det är jättesvårt att veta vilken kandarstång som passar bäst. Man får prova sig fram och försöka hitta den perfekta kombinationen för varje individ. Dokki har en kandarstång med kantig/lång tungfrihet som är vriden framåt så det inte trycker mot gommen, mellan långa skänklar och en tredelat lite tjockare bridong/tränsbett med lösa ringar. Han verkar gilla stången och jag gillar när bridongen är längre än stången.

Lazzie har jag provat flera olika modeller och kombinationer på och har nu hittat något som jag är väldigt nöjd med. En rakstång med långa skänklar, som bridång har jag samma bett som hon har på tränset. Ett tredelat bett med fasta ringar. En väldigt snäll och mild kombination som hon verkar gilla. Jag kan rida med stöd långt fram och hon suger fint på bettet. Jag har annars tyckt att hon blivit lite tom och kort i formen på kandaret, men nu har vi hittat hem. Kedjan på stången gillar jag att sätta lite stramare vilket gör stången mer stilla och stabil i hästens mun. Men något som man alltid ska komma ihåg att även ett mild bett kan bli skarpt beroende på vem som håller i tygeln.

Alla bilder är tagna från google men det är bett från HKM som har stort utbud till ett bra överkomligt pris.

1 Kommentar

  1. carolina den 3 sep 2019 13:43 kl 13:43

    tyckte det var ett bra inlägg. roligt att höra dina tankar om bett.

Kommentera