Löshoppning

Idag har vi löshoppat hästarna här hemma, och jag får alltid frågan när jag lägger ut film på instagram , ”vad är syftet att ni löshoppar era dressyrhästar?”

Mitt enkla svar: För att de tycker det är kul! Men sedan funderar jag vidare, är det så få dressyrryttare som låter sina hästar löshoppa? Jag tror inte det. Sedan tänker jag ett varv till, mest ser jag ju faktiskt uppsutten hoppning av oss dressyrryttare, kontrollerat och över låga hinder, absolut inte en bana. Samtidigt ser man inte allt på instagram, långt ifrån.

Vad är anledningen till att vi dressyrryttare inte hoppar hästarna mera? Skaderisk? Eller är vi ryttare är rädda för att hoppa? Kanske är en kombination? Tycker vi inte att det ger något? Vad tror ni?

Jag tycker såhär, vi hoppar inte högt med hästarna, oftast runt 1 meter, vi använder oss av avstånden som de har på unghästtesten så att vi gör det enkelt för dom. Och det är ett bra break ifrån dressyren att låta dom göra något helt annat.

 • Det är kul för hästarna att löshopp
 • Jag får se dom på marken, vi börjar med att låta dom skritta fram ute, sedan värmer de upp utan bommar och det är nyttigast av allt för mig att se, hur rör sig musklerna, blir det skillnad i varen? Håller de bra balans i hörnen? Så mycket man hinner se på den korta värmningen.
 • De får använda andra muskler än vad de är vana vid.
 • De blir lite tuffare av att utmanas av bommar.
 • och nej jag löshoppar inte Dokki såhär nära inpå SM och förhoppningsvis ett EM. Däremot får hindrena stå kvar för Justin ska såklart få hoppa, men idag ska vi iväg på dressyrtävling.

Jag älskar att se Lisen/Peder hur de visar upp deras vardag med Allan. Hur många rider sin OS häst som handhäst ut på tur? Barfota hoppar han hästarna också. Och se Carl H dressyrhäst, direkt efter OS släpptes den i son gräshage med kompis. Förebilder!

3 Kommentarer

 1. Nina den 5 aug 2021 13:22 kl 13:22

  Bästa läsningen på länge !! Jag uppskattar verkligen ditt ”hästtänk”

  5
 2. Linn den 5 aug 2021 17:25 kl 17:25

  Du är verkligen en förebild i sporten! Håller med om hur härligt det var att se videon på Peder och Allan som handhäst! Inte konstigt att en sån hästhållning kan göra att en häst kan ta 2 os-medaljer!
  När jag hade min dressyrhäst (glad amatörnivå iofs) försökte vi göra allt möjligt, vi löshoppade, hoppade bana, red ut mycket, tolkade i snön och skojade runt barbacka och bara hade kul! Såå viktigt tror jag och inte en enda hälta hade vi på alla 7 åren vi hade tillsammans!

  6
 3. Johanna den 6 aug 2021 07:24 kl 07:24

  Absolut sant, men många saknar kanske möjligheten att göra det eftersom det brukar vara svårt hitta ridhustider för löshoppning till och med inför unghästtesten (eller som för mig som bara har ridbana med staket inte lämpligt att ens hoppa dressyrhästar innanför 😂).
  Dels låser det upp ridhuset, dels är många ridhusägare rädda för att underlaget ska påverkas negativt och vill inte ha det i sina ridhus.

Kommentera