Kvaliten

Nu är inte längre SM en obs-tävling för seniorerna, det krockar väl helt enkelt med större och viktigare internationella tävlingar. Vilket är synd för det gör att de bästa (förutom Patrik som år efter år visar upp sig på hemmaplan!) inte kommer till mästerskapet.

Se resultaten för tre år sedan här:

Sedan så jämför vi resultaten på årets kval här:

Det är inte en bra utveckling för mästerskapet. Sjävklart så har många ekipage missar och spänningar idag, men det fanns säkert även för tre år sedan också och några ryttare red bort sig.

U25 ryttarna har ett väldigt tunt startfält med antal ekipage till start. Också det en sämre utveckling. Vi vill såklart ha fler ekipage som matchad upp mot seniorerna.

Vad ska vi göra för att få upp kvaliten på högsta nivån i dressyr? Jag står själv med skadad häst, vad gjorde jag för fel?

Är våra hästar inte tillräckligt redo för att gå på en slottsbana som Strömsholm? Vi kanske har för dåligt med utbud att miljöträna dom inför detta?

Såklart publiken vill se de bästa på banan på vårt egna mästerskap. Och vi har fantastiska ekipage på internationell nivå, de vill jag se här hemma också! Hoppas de kommer till Falsterbo

Intressant att diskutera!

11 Kommentarer

 1. Anette den 7 jun 2019 18:54 kl 18:54

  Förstår din poäng, men känns kanske lite tråkigt och nedvärderande mot dem som faktiskt var där och kämpade i 30 graders värme idag.

  5
  • Lina den 7 jun 2019 18:59 kl 18:59

   Jag nedvärderar inte, jag själv har inte ens kvalat dit. Tror vi alla vill ha hem de bästa ekipagen så vi får se och läras av dom?

   5


 2. Matilda den 7 jun 2019 19:25 kl 19:25

  Hur gick det med grand prix hästen?

  • Lina den 7 jun 2019 19:32 kl 19:32

   Vi hoppas dialogen kommer för hösten, hästen är inte i Sverige nu 🙂  • Matilda den 7 jun 2019 20:03 kl 20:03

   Okej kul att du svarar på kommentarer. 🙂 3. Mia den 7 jun 2019 20:33 kl 20:33

  Jag tycker att det var många som fick snålt. Patrik missade tex i en serie, och fick ändå 8or. Flera visade många fantastiska mellantravar men fick bara 6,5or, medan Patrik gjorde nästintill likadana och fick 8or där med. Säger inget om det, Patriks ritt var fantastisk ändå men tycker att fler andra gjorde bra rundor och fick klart för lite.

  3
 4. Johanna den 7 jun 2019 21:21 kl 21:21

  Intressant! Flera på läktaren pratade också om de låga procenten och att det hade varit roligt att se de övriga i landslaget. Och ja jag tror som du, det är lite för stort på Strömsholm för många hästar och då blir det spänt.
  Men så vackert det är!

 5. kej_n den 7 jun 2019 23:09 kl 23:09

  Precis den diskussionen gick hos oss också. På ett SM vill man ju se de allra bästa på denna nivå. Vad gäller procenten idag så tycker jag inte domarna var snåla, det var många missar. Orsaken till dessa vet bara ryttarna själva men ett SM är inte rätt plats för domarna att vara generösa. Klart att det ska vara en hård men rättvis bedömning. Vill vi att utvecklingen inom svensk dressyr ska gå framåt så måste ribban ligga i nivå med andra länder. Nu vet jag inte hur kvalen ser ut och vad som krävs men det känns definitivt som nivån behöver trappas upp från hur startfältet såg ut idag. Med det inte sagt att de som red är fantastiskt duktiga men alla kanske inte var helt redo för hur förutsättningarna var idag.

 6. Lovisa den 8 jun 2019 06:28 kl 06:28

  Jag blev förvånad över att det var så få toppekipage! Tycker det är synd att de tagit bort det obligatoriska, tycker det borde vara ett bra tillfälle att se svenska eliten mot varandra.

 7. Maria Westerberg den 8 jun 2019 07:13 kl 07:13

  Först måste jag säga att domarna låg generellt väldigt lågt och glömde höja upp när de såg fina rörelser, blev för platt bedömning. Sedan känns det som om det dykt upp väldigt många internationella tävlingar precis nu dessa helger och för att Sverige ska representeras där måste flera stå över SM även om vi kanske inte vill. Idén med obligatoriskt SM gillade vi, det var skönt att alla kunde bedömas utifrån samma förutsätttningar och enormt kul för svenska publiken att få uppleva så bra dressyr här hemma. Sverige har enormt många fina ekipage att visa upp?

 8. Anna den 8 jun 2019 13:24 kl 13:24

  Har inte sett helgens ritter/bedömningar, men tycker överlag ofta att de stora namnen rider på just sina namn- inte för att de alltid levererar och förtjänar de högra siffrorna. Kanske årets resultat är mer realistiskt… tycker iaf det är kul när det kommer in lite andra namn å man inte behöver se samma ryttare jämt på alla stora tävlingar.

  1

Kommentera