Jag har bara hört talas om det innan, aldrig varit med om själv. Nu är Hatti drabbad och jag har så ont i hjärtat av oro och förtvivlan.

Hatti har varit pigg glad och framåt hela veckan, på promenaderna har hon taktat och visat att full av energi finns. Så nöjd att vara på tävling! Jättefin igår när jag joggade henne.

Innan start var hon precis som vanligt, absolut ingenting avvikande. Vi gick till framridningen där jag började värma upp, lite matt men tänkte att det var ju inte konstigt med denna långa vecka på tävlingsplatsen. Red in på arenan då jag skulle värma henne under tiden hästen innan oss blev testriden. Känner fortfarande att hon inte är den snabba alerta Ferrarin som hon brukar vara.

Vi byter ryttare och jag ser hur Hatti svarar sämre och inte är sig lik. Påverkade miljön henne?

När Charlotte var klar så gick vi ut direkt, vi alla tittade på varandras och insåg att något är inte sig likt med Hatti. Hon blev stelare och liksom låst i bogarna när vi gick med henne ifrån banan.

Veterinären kom och gjorde undersökningar, kolik eller korsförlamning misstänktes. Hon fick dropp och smärtlindring samt blodprov togs.

Vid 01 ringde veterinären tillbaka, proverna visade på korsförlamning.

Jag är så ledsen för Hattis skull, att hon ställde upp och kämpade allt vad hon orkade. Det kom ifrån ingenstans, jag är chockad över hela händelsen. Så arg ledsen skäms och är förbannad över att jag som ryttare och ägare inte insåg att hon var inte bara trött, utan det var något som var mer fel än så. Hur kunde jag missbedöma min bästa vän?

Här kan ni läsa mer om korsförlamning: https://www.agria.se/hast/artiklar/sjukdomar-och-skador/korsforlamning-hos-hast/

Snälla hålla alla tummar för oss nu, vi behöver det mer än någonsin😭

Jag sitter och vakar över henne utanför boxen, lämnar inte henne en sekund. Hur mycket det än regnar och hur ont i kroppen jag har så är det vid Hattis sida jag stannar.

Bild ifrån träningen

15 Kommentarer

 1. Caroline den 29 sep 2019 02:58 kl 02:58

  Gud vilken otur. Dåligt samvete borde du absolut inte ha, inte konstigt att man tror att det är miljön och den långa veckan som påverkade inledningsvis. Håller tummarna Att allt blir bra med henne.

  6
 2. Anonym den 29 sep 2019 03:19 kl 03:19

  Usch så jobbigt för er. Jag följde testridningen på nätet och jag såg också att något var fel med Hatti, det var tyvärr det enda man kunde tänka på när man såg henne bli riden av testryttaren, att nåt var knas. Nä fy nu har ni haft för mycket otur det senaste året. All lycka till nu med att Hatti blir bättre.

 3. Ylva den 29 sep 2019 03:21 kl 03:21

  Jag gissade på att hon var trött efter veckan när jag kollade på tvn. För nog var det inte den vanliga Hatti som vi är vana att se på instagram. Jag har dock aldrig sett början på korsförlamning så det fanns inte ens i min tanke. Att en häst ens kan röra sig sådär med korsförlamning trodde jag inte var möjligt. Hoppas hon mår bättre fort. Och försök släppa det dåliga samvetet. Att hon var trött efter veckan vore ju naturligt.

  1
  • Maria den 29 sep 2019 06:31 kl 06:31

   Åhh stackarn! Jag håller alla tummar jag kan. Såå fint hon kämpade på igår, jag gick in specifikt för att se er igårkväll och trodde bara hon var väldigt väldigt trött. Tycker riktigt synd om er men dåligt samvete ska ni inte ha, ni som gör allt för era hästar. Kram och hoppas på snabb bättring för fina Hatti.

   2


  • M den 29 sep 2019 13:57 kl 13:57

   Väldigt tråkigt, men tänk såhär. Om inte domaren eller ens Charlotte reagerade på att denna hästen är sjuk så kan det inte varit så himla uppenbart som folk skriver här att de alla såg att något var fel…
   Tycker inte du ska ha dåligt samvete, ta heller med dig lärdomen och tänk på vad ni kan göra annorlunda i framtiden för att förhindra kf. Hatti är väl van att vara ute mycket tex, då är det en stor omställning att stå på box en vecka och jobba hårt fysiskt och psykiskt. Det kan räcka för en känslig häst. Hon kanske behöver ännu flera promenader per dag, kraftfoder utan stärkelse, varmare täcke etc för att hålla sig frisk under meetings od. KF gör ont men som tur är blir de återställda, hade varit mycket värre med en senskada tex. Vilken kämpe hon är som genomförde såpass bra ändå! ❤️

   5


 4. Jessica den 29 sep 2019 05:13 kl 05:13

  Fy, så fruktansvärt jobbigt och oturligt för dig! Satt och kollade på equisport och det såg inte alls ut som Hatti brukar.
  Jag vet att det är svårt, men försök släppa skuldkänslorna. Jag tror att de flesta främst skulle tro att det var trötthet efter en lång vecka för en så ung häst.
  Håller tummarna för dig och sänder en styrkekram!

  4
 5. Carro den 29 sep 2019 06:29 kl 06:29

  Älskade Hatti; vilken fantastisk häst, vilket hjärta! Hur hon ställde upp ändå ❤️
  Lina, du o Elin är superduktiga med era hästar, noggranna o ambitiösa. Planerande och minutiösa in i minsta detalj. Men livet händer o ingen skuld till någon i det. Ni sätter alltid hästarna före allt; det är mer än good enough ❤️ Kärlek o styrka!

  4
 6. Paulina den 29 sep 2019 06:46 kl 06:46

  Men fy vad hemskt 😭 man såg att något inte stod rätt till. Håller tummarna att hon blir bra igen ❤

 7. Emma Malm den 29 sep 2019 07:58 kl 07:58

  Jag såg på clipmytv och tyckte hon såg märklig och alldeles skakig ut i frambenen. Usch, så tråkigt! Önskar Hattie krya på sig samt ett snabbt tillfrisknande!!! Å göm inte att va snäll mot dig själv i detta. Sånt här är bara otur.

 8. Pia den 29 sep 2019 08:02 kl 08:02

  Såg er oxå på livesändningen och undrade vad som var fel. Hoppas att hon blir bättre fort och att vindarna vänder för er. Förstår dina känslor men det är en speciell situation och du gjorde ditt bästa. Krya på er båda!

 9. Hanna den 29 sep 2019 08:30 kl 08:30

  Nej, vad tråkigt för er alla, jag lider verkligen med er! Följde klassen bara för att se hur det gick för Laxen och Hatti och tyckte det var synd att hon såg trött ut och inte kunde visa upp sin bästa sida. Men korsförlamning!? Så hemskt!

  Det är INGEN som tvivlar på att du, Elin och teamet sätter era hästar först och gör allt för att de ska må bra. Men med en ung häst, för första gången på denna typ av tävling, hur ska man kunna veta vilka reaktioner som orsakas av vad? Det är ju enormt svårt! Vi alla håller tummarna nu för att det går bra för Hatti <3

  2
 10. Ida den 29 sep 2019 09:30 kl 09:30

  Nej var trist, men det förklarar att hon inte såg ut som hon brukar 😔.
  Försök att släppa det dåliga samvetet. Vi läsare vet hur mån du är om hästarna, och det är inte konstigt att tolka de första symptomen som trötthet. Och vilken krigare till häst, som trots sina besvär försökte göra sitt bästa ❤️. Håller alla tummar och tår för snabb återhämtning

 11. Stina den 29 sep 2019 15:13 kl 15:13

  Krya på dig Hatti. Så som många skriver ska ni inte klandra er själva. Hatti har ett 💛 guld, denna häst kommer göra att för sin ryttare. Följde er under kvällen och de va inte alls samma fördelar i henne. Du är inte ensam om att tro/tänka att hon var trött. Alla styrkekram från oss i Skebokvarn 🙏🏻

 12. Caroline den 30 sep 2019 11:39 kl 11:39

  Det är verkligen märkligt. Du är så noggrann. Hästen är varken över- eller undertränad (säger jag utifrån vad jag sett på din insta). Du är noggrann och går med dem när de kommer till ett ställe där de måste stå på box mkt (hemma hos dig med de fina förhållanden de har med mkt utevistelse, kompisar och bra ytor är ju korsförlamning en “omöjlighet”) och de får en grovfoderbaserad kost. Riktigt oflyt med andra ord. Keep up the spirit! Ni är duktiga! Det kanske var “många bäckar små” som gjorde detta (inte lika mkt fri rörelse som hemma, spänning i miljön + kanske inte ätit som hon brukar). Ni fixar detta! Hem och vila, sedan träna luuuugnt och långsamt i skritt och så småningom över stock och sten så att hon får chans att bygga upp de trasiga muskelfibrerna på ett hållbart sätt igen.

  2
 13. cornelia den 30 sep 2019 13:55 kl 13:55

  Hur går det för er Lina?

Kommentera