Klippa eller inte?

Den ständiga diskussionen som aldrig kommer ta slut- klippa eller inte klippa sin häst?

Vi klipper alla hästar som tränas av mig, dels för att de inte ska bli så svettiga vid varje träningspass. Och är de klippta torkar de väldigt snabbt under solariumet efter träning och kan gå ut i hagen direkt. Att slänga på ett täcke och hästen kommer in torr och varm ifrån hagen gör att det går betydligt snabbare att göra iordning dom för träning också. Och ytligt så tycker jag det är mycket snyggare med en klippt häst än en långhårig, de ser mer välvårdade ut.

Se hur Dokki ser ut när han är nyklippt på vintern

Jag klipper aldrig nära inpå tävling på honom då han är känslig häst för mycket. Är han nyklippt och rullat i halmen kan han få lite irritation i huden, som lägger sig på några dagar men inget vi vill få dagarna innan tävling. Dokki är känslig för insekter, skav och om han slår i något så blir han svullen lätt, men bara ytligt som tur är. Ett insektsbett på Hatti blir betydligt mindre svullnad än på Dokki. I början blev jag orolig att det var något värre men har nu lärt mig hur Dokki reagerar. Alla hästar reagerar olika precis som vi människor.

Och vi klipper hästarna året runt och det är inget vi märkt förstört hästarnas naturliga glasighet och balans som vissa säger.

4 Kommentarer

 1. Fia den 12 feb 2021 06:27 kl 06:27

  Ior klippte ja året runt.
  Harley klippte ja höst-vår lämnade päls kvar på ryggen pga hans gamla skada
  Julle ja du de är ju en intressant historia.. Önskar att de gick.. Men trots trippel plegg går de inte.. Killen vaknar till o hatar klippningen
  De är ju inte ljudet.. Utan just när pälsen ska bort
  Så honom täckar ja varmt så han inte sätter så mycket päls..
  Tur han inte har björnpäls släkt 🤪

  Älskar klippta hästar 💕

 2. Magdalena den 12 feb 2021 12:58 kl 12:58

  Jag klipper inte mina hästar, jag har Bucas atlantic vintertäckte det torkar blöta hästar. Mina hästar går på lösdrift (de trivs inte på box & så blir de mer musklade eftetsom de rör på sig mer ) så jag kan inte ha dem att ståendes inne och torka . Jag märker på mig själv hur mycket sämre jag presterar fysiskt om jag är kall. Hästar som frusit får ont i kroppen kroppen som äldre. Jag tycker att de är fina i lurvig päls, nu får inte mina lurvig päls för de har täcke på sig. Men vad jag tycker är fint , är ointressant det viktiga är att hästarna inte fryser och har det bra.

  3
 3. Milo den 13 feb 2021 18:28 kl 18:28

  Jag tycker alltid att hästar får tråkigare färg när man klipper dem. De blir liksom grådassiga…
  Mina tre är oklippta. Går på lösdrift och behöver ett naturligt sätt att hålla värmen på.

 4. Elitdressyren den 14 feb 2021 00:24 kl 00:24

  Härlig throwback till Patrik Kittel Dressage Tour hos oss 😍 Vill minnas att du precis tagit över Dokki då. Så roligt att följa er resa ✊🏻

Kommentera