Kalkyl x 100

Kommentar: Jag har en fråga och hoppas du kanske skulle kunna ge mig lite tips. För två år sedan lämnade jag bort min häst och har tänkt vänta med att köpa en ny häst till efter att jag pluggat färdigt på högskolan. Nu har jag dock fått möjligheten att få hem en häst som jag då skulle skola om och utbilda, superkul! Men det finns ett problem och det är pengarna. Jag bor ute på landet med flera stall med gång/cykelavstånd så jag slipper restid/reskostnader. Det jag tänkt hittills är att försöka hitta ett stall där jag antingen kan betala kallhyra och sköta intag/utsläpp/foder osv själv (vilket funkar om det är ett av stallen i närheten) alternativt om någon stallägare kan tänka sig att jag jobbar lite extra i stallet mot en boxplats/en del av stallhyran. Har du tips och idéer på hur man skulle kunna finansiera det hela medan man pluggar? Hur hade du tänkt/gjort?

Svar: Hej

Du måste ställa dig frågan om du själv mäktar med och orkar med att ta på dig en häst i din situation. Alla orkar vi olika mycket och har olika möjligheter till hur mycket vi klarar av att balansera arbete, studier och hästar.  I de flesta stall brukar det gå att arbete ner stallhyran mot arbete i stallet, och även kunna ta extra pass för att kunna ta träningshjälp.

Sedan är det inte bara omkostnaderna som är varje månad, utan man måste även kunna ha ekonomi för extra utgifter som veterinär eller om det sker något på vägen. Svindyrt med hästar x 100 kan man budgetera sin kalkyl med hehe.

Se även över att ha en ev medryttare så du får avlastning eller kanske ska du vänta några år och skaffa häst efter plugget och du själv blir medryttare? Finns många möjligheter till att få vara i stallet och möjlighet till utveckling.

Min första häst jag betalde själv. Eller jag betalade tillbaka till pappa efter jag hade sålt henne. Kändes väldigt bra att kunna betala tillbaka

1 Kommentar

  1. Elin den 28 jun 2019 21:30 kl 21:30

    Såg att Hatti snart ska vila, hur länge vilar unghästarna? Och hur lägger du upp igångsättningen? Hur lång tid tar det för fyra åringarna att komma igång? Önskar helt enkelt ett inlägg om vila och igång sättning för unghästar (4år)! 🙂

Kommentera