Ifrån ett träningsår till EM satsning

Med största ödmjukhet till hur svårt detta kommer bli så gör vi nu en EM satsning med Dokki mot U25 redan i år. Snacka om tvära vändningar ifrån att 2019 skulle bli ”träna på att tävla” på nationellnivå här hemma i Sverige, till att vi nu lägger om planen att vi satsar mot Europa Mästerskapen i Italien i juli.

Träningen har gått väldigt bra, vi utvecklas snabbare än vad vi trodde, vi blir säkrare och starkare även om vi självklart gör några magplask ibland. Men när jag red på banan på Strömsholm så kändes känslan riktigt bra, jag hade Dokki med mig och vi litade på varandra, även om det är ett riktigt svårt program så kändes det nästan bättre än YR klasserna som vi tävlade förra året. Jag har lärt känna Dokki mycket bättre nu, vet hur han vill ha det och vet att han är min trogna vän, bandet mellan oss har blivit riktigt starkt, det var lite svårt att komma honom riktigt nära i början men nu är jag insläppt till 100 % och vi är verkligen nära varandra, står man varandra nära på marken så kommer det med i ridningen. Därför är det så viktigt att ta extra tid i boxen med sin häst, stå och klia och klappa på hästarna, ta 5 minuter och iaktta hur de rör sig fritt i hagen, hur de ställer upp sig med och utan ryttare, varför gör den så? Ju mer jag lär mig desto mer förstår jag vilken stark hästmänniska man måste vara för att bli en bra ryttare, det är inte bara ridningen som är lösningen.

Nu satar vi på Lidköping där andra Lövsta kvalet är 27 april, tredje kvalet i Flyinge 11 maj, förhoppningsvis rider vi bra på dessa tävlingar så vi blir uttagna att tävla den internationella tävlingen i Danmark/Aalborg 17-19 maj för att sedan tävla SM på Strömsholm vecka 23 och då även få tävla vecka 24 på Sthlm Stadion under den stora internationella tävlingen där. Jag kommer bara starta 1 klass i både Lidköping och Flyinge för att spara på Dokki, han är en cool herre så vi behöver inte vara på banan innan med en uppvärmningsklass, reser alltid bra så inga problem med transporteringen heller.

Förra året fanns det bara en sak i siktet: EM för YR, jag blev nästan manisk och hade inget annat i tanken, i år gör jag samma satsning, men tänker mycket längre och mer ödmjukt. Blir det inte i år så kommer vi komma starka inför nästa års utmaningar. 

Vi har bokat in veterinär kontroll hos min veterinär Axel Wallman och även planerad vila. Det är slutet av mars nu och inte långt kvar till uttagningarna ska ske, jag är dunderladdad att göra allt jag kan för att göra mitt bästa för att matcha oss så gott vi kan.

4 Kommentarer

 1. Sätilaryttaren.se den 25 mar 2019 08:12 kl 08:12

  Vad roligt med EM-satsning! Blir det en träningsresa till Holland också? ?

 2. Caroline den 25 mar 2019 10:26 kl 10:26

  Det är så häftigt Lina! Tack för att vi får följa er. Och mycket bra reflektion: utan en god relation (som mest handlar om att SE sin häst, lära känna den och vara ödmjuk inför dess personlighet och fysiska förutsättningar), så blir ridningen sekundär. Helheten är grejen 🙂

 3. Ellen - tävlingsryttare den 25 mar 2019 12:20 kl 12:20

  Häftigt! Kör hårt!

 4. Elvira den 25 mar 2019 13:40 kl 13:40

  Hur tränar du unghästarna inför 4-årsklasserna? Hur är det att sitta på en sån fin häst som Hatti?

Kommentera