Hur tränas hästarna

Fråga: Hej! Vet att frågan varit uppe förr men tänk ”favorit i repris” 😉
Hur lägger du upp träningen av de hästar du rider?Hur många pass i veckan totalt, hur mycket vila, hur mycket avsuttet/ut för t ex Dokki (som är klar), Hatti (som tränas för att komma vidare), kundhästar (som också tränas vidare men kanske är vuxnare än Hatti)?
Och jag vet att svaret nog är ”det beror på” och ”det är individuellt” 😂 och såklart kan ingen kopiera ditt upplägg för det gäller dig och dina hästar i din situation men ändå nyfiken 🙂

Svar: Hej!

Vi kan ta ett inlägg till gällande detta då många undrar just över mitt upplägg jag valt att ha. Först och främst så måste man anpassa träningen efter hästen, och sedan en liten ”regel” är att 2,5 åringar hanteras/tränas två gånger i veckan, 3 åringar tre gånger i veckan och 4 åringar fyra dagar i veckan. Funkar rätt bra att tänka så. Sedan lägga in bra vila åt alla hästar, men framförallt åt de yngre. De måste vila både knopp och kropp för att landa i allt.

Dokki som är det äldsta och bästa hästen i stallet tränas dressyr 2 dagar i veckan, joggas 1 dag, longeras 1 dag i veckan, uteritt 1 dag i veckan, 1 dag galoppbanan eller kondition på vägarna, vilar helt 1 dag. Sedan sjävklart anpassar jag träningsschemat efter tävlingarna, innan tävling kan det bli tre dagar dressyr den veckan. Sedan innan tävling tränar jag två dagar i veckan för Kristian, annars en dag i veckan, nu efter tävling tränar jag ingen dag på Ågesta. Han promeneras endast efter tävling och får ta igen sig några dagar.

De yngre hästarna hjälper tjejerna i stallet mig med mera, jag tränar dom två dagar dressyr, sedan är det uteritter, bommar, galoppbanan och longering som gäller även för dom. Löshoppning helst en dag i månaden. Nu även equiband på två stycken som behöver stärka sig mer. Egentligen så är inte det så stor variation på upplägg då alla hästar i vårt stall tränas varierat. De yngre måste ha kortare pass än de äldre.
Hade jag haft vattenband hade jag velat att alla hästar skulle gå på det en dag i veckan, så bra träning för dom.

Mitt bästa råd till alla är : träna mer varierat, jag vet att flera gör det än förut. Förr fick vi dressyrryttare ofta en dålig status då många endast red i ridhuset varv efter varv och harvade runt. Nu är vi mer kunniga och vet att hästarna mår bättre av att få tränas varierat och på olika underlag. Och rid inte efter klockan, rid efter känslan! Har man uppnått allt efter 15 min var nöjd då, skritta ut! Andra dagar kanske du behöver mer tid för att komma igenom något.

6 Kommentarer

 1. Frida den 17 nov 2020 22:47 kl 22:47

  Kul att höra om upplägg 😀
  Visst var det så att Biggles reds extremt lite och vattentränades eller promenerades mest? Vad är det som gör att inte Dokki har det upplägget som ändå börjar närma sig samma ålder? Fattar att det är två hästar med milsvida skillnader utöver ålder och utbildningsnivå men ändå kul att höra resonemanget 🙂

  1
 2. Camilla den 18 nov 2020 08:14 kl 08:14

  Hej,
  Du verkar rida de flesta hästarna på PS of Sweden’s GP träns eller kandar. Vad är dina tankar om remont eller anatomiska nosgrimmor och hur är dina tankar när du väljer träns? 🙂

  Tack för en bra blogg med mkt inspiration!

 3. Emma den 18 nov 2020 10:41 kl 10:41

  Så bra att du delar detta. Tror allt för många rider dressyr på samma underlag 5-6 dagar i veckan och sen undrar de varför hästarna inte håller.

  2
 4. Ellen den 18 nov 2020 14:51 kl 14:51

  Vilka företag har du samarbete med nu?

 5. Johanna den 18 nov 2020 20:48 kl 20:48

  Tack för inlägg!
  Låter i mina öron som perfekt upplägg, som både innehåller träning för att bli bättre men också som du skriver en variation.
  Men jag tror faktiskt att många idag tror att man ”borde” träna ännu mindre på bana.
  Du gör ju faktiskt i din exempelvecka tre uppsuttna pass på bana (varav två tyngre och ett lätt), ett avsuttet pass på bana (longering) och två olika typer av uteritter på en vecka. Och jag tycker du har väldigt lite skador på dina hästar så du verkar lyckas att både träna de nog (stärka) och variera så att det inte blir för mycket.
  Och på nåt vis måste man ju även om man ska variera också få en chans att träna dressyr, både för hästens skull men kanske ännu mer för egen del (för både teknik, styrka, och kvickhet).

  Tack igen för inlägget!

 6. Caroline den 19 nov 2020 16:43 kl 16:43

  Skriv en bok om dina metoder och upplägg med olika åldrar och typer av hästar! Du har ett så bra tänk; hästvänligt och tävlingsframgångsrikt på en och samma gång! Kan bara bli succé.

  1

Kommentera