Hur ska man klara det ekonomiskt

Fråga: Hur ska jag som nyss slutat gymnasiet klara av att fortsätta med hästarna, hur rekommenderar du mig att jag ska göra med hästarna när mina föräldrar inte längre kommer hjälpa mig ekonomiskt? Skaffa ett vanligt heltidsarbete och rida efter arbete, eller jobba i stall och kunna fortsätta satsa på hästarna?

Svar: Oj detta är en jättesvår fråga för mig att hjälpa dig med, vi alla har olika förutsättningar och det går inte följa ett facit. Och just denna fråga är vi så många som funderar och ältar själva, likaså tjejerna i mitt stall och inte minst jag själv för några år sedan. Ni vet ju vilken väg jag valde.
Man får bestämma sig om man vill göra en satsning på hästarna några år fullt ut, jobba i stall, träna mycket och få möjligheten att utvecklas. Åka utomlands och arbeta? Se bara på Malin Nilsson och Therese Nilshagen, två bra förebilder. Vissa av oss startar företag och bygger upp egen verksamhet, MEN det vill jag ödmjukt säga: jag hade aldrig klarat det utan mina föräldrar som äger gården, hade aldrig kunnat bygga stall, ridhus och göra detta ensam. Många väljer att arbeta i stall utan att ha egen häst med och har då möjlighet till högre lön, får man rida mycket är det också en bra satsning för sin utveckling. Du skriver hästar, antar att du har flera? Kanske måste du välja att bara satsa på en häst för att ha råd och tid. Att skaffa ett annat arbete utanför hästvärlden och ta ridningen utanför arbetet funkar såklart också, inget säger ju att det är fel. Det går att göra på flera olika sätt, det handlar nog mycket om vart i livet man är. Och att jag skriver att det är svårt att arbeta i stall med egen häst med sig är att det blir inte mycket lön efter box, träningar och foder. Har pratat med flera som driver stall och vet på ett ungefär hur lönerna ligger. Samtidigt blir det inte mycket lön kvar på sin högre inkomst om man ska betala uppstallning, foder och träningar heller. Ekonomin är inte så stark för oss hästfolk skulle jag kunna räcka upp en hand på 😅

Mina tjejer arbetar 7-17 och lediga två dagar i veckan, de tränar tre dagar i veckan för mig och mockning/in ut till hagarna och byten av täcken på hästen är på arbetstid så de behöver inte göra sådant efter arbetstid. Ridning av sin egna häst är ibland efter arbetstid men vi försöker hinna med alla hästar innan 17. Jag kan säga att arbeta här hos mig är ingen bra lön, jag själv tar också ut låg lön. Hoppas på i framtiden kunna höja lönerna, just nu går det inte. Men jag får möjligheten att satsa på ridningen och arbeta med det bästa jag vet. Hade jag själv varit ledig två dagar i veckan hade jag kunnat tänka mig jobba extra på timmar någonstans eller passa på och plugga på distans. Allt beror ju på vad man själv mäktar med, det får inte bli för mycket så att man inte klarar av det heller, det förlorar man på i längden.

Jag och Elin diskuterar mycket om företaget, funderar på hur andra har råd att utveckla, investera, ha flera anställda, för om man räknar på vad som blir över efter en träningshäst är det inte stora summor. Kanske måste vi höja avgifterna här ännu mera, men hur många har råd att ställa en häst i träning då? Jag har hela tiden kunder nu vilket är tacksamt, men hade jag haft det om jag höjer avgifterna? Att ha träningarna för 450 kr för 45 min per elev är inte så lönsamt heller. Hästvärlden är svår att få att fungera oavsett på vilket sätt man väljer att göra.

6 Kommentarer

 1. Malin den 22 jan 2021 06:56 kl 06:56

  Höj träningsavgiften eller korta ner tiden! Hur många hästar orkar egentligen träna aktivt 45min? Kanske är ett alternativ att de joggar fram/av själva och tränar aktivt 30min istället? 🙂
  Eller skapa två alternativ – 30min 450kr 45min 600kr.

  Min tränare har ingen utbildning men har själv utbildat till GP och ridit SM, han tar 600kr för 30min. Han anser att det är vad som krävs för att det ska vara lönsamt för honom 🙂

  6
  • Cornelia den 22 jan 2021 08:47 kl 08:47

   Håller med, höj priset på träning Lina! Du måste värdera din tid och kunskap ordentligt! Smart förslag att dela upp det på 30/45 minuter, då kan man träna för samma pris med kortare tid.
   Vad gäller att ta emot häst i träning, eftersom du har kö hela tiden kanske du kan öka priset lite åtminstone? Inte för stora skillnader för då är ju risken som du säger att folk slutar lämna hästen till dig. Svårt det där, men väldigt intressant att ta del av dina tankar och planer!

   1


 2. Josefin den 22 jan 2021 07:36 kl 07:36

  Till alla unga: jobba med hästar på heltid ett tag, först i Sverige, sedan utomlands om du har bra kontakter. Om du har talang och vilja kommer du komma längre om du satsar heltid. Sen kan du alltid plugga och skaffa ett annat jobb senare om du vill! Prova din dröm innan du blir ”vuxen” är mitt tips!

  4
  • J den 22 jan 2021 20:00 kl 20:00

   Håller med om det! Kan själv ibland ångra lite att jag inte provade det spåret när jag var yngre.
   Valde istället att plugga vidare, fick sedan snabbt bra jobb och under tiden fick jag även familj. Nu känns det som att det är försent, med familj blir man uppbunden, och för dyrt säga upp sig från det jobb jag lagt fler år på att utbilda mig till och som ger mig en fast bra lön. 3. Lina den 22 jan 2021 20:18 kl 20:18

  Hos min tränare får man välja mellan 45/30min, Jag tycker också att det är bättre med 30 min, så joggar jag fram/av själv.

 4. Ann den 23 jan 2021 10:21 kl 10:21

  Jag gissar att det måste till några bra försäljningar per år för att det ska blir mer ekonomi i företaget tillslut, går inte att leva och växa företaget på att ”bara” ha hästar i träning. Marginalerna finns helt enkelt inte där utan försäljningsaspekten. Det är väl så Lisen och Peder, Jan Brink m fl tagit sig dit de är idag. Och det kräver kanske ett annat upplägg och ett väldigt strategiskt arbete med att bygga nätverk av starka och satsande hästägare där försäljning är slutmålet samt att etablera en köpstark (internationell) kundbas, utöver att bara rida väl. Uppsidan måste ha högre utväxling än bara pris per arbetstimme.

  Kör hårt, är så kul att följa din resa!!

Kommentera