Hur ofta ska man ta träningshjälp

Jag får ofta frågan hur ofta behöver man ta träningshjälp av tränare? Och det är en väldigt svår fråga att svara på såhär rakt av. Allt beror på vad man själv kan, vad kan hästen, vad satsar man mot? Finns flera olika saker att väga in utöver tid och ekonomi.

Jag själv tränar mina hästar väldigt olika för tränare. Dressyrtränare är världens bästa Kristian, hopptränare använder vi ca 1 gång i månaden där tar vi hjälp av Sarali och sedan har jag Ubbe som tömkör och lär mig arbeta hästarna ifrån marken, det har varit ungefär varannan vecka nu.

Dokki tränas i regel 1 gång i veckan för Kristian, inför större tävlingar tar vi två träningar för att hinna rida igenom programmet också. Men om det är längre vila ifrån tävling så skjuter jag på hans träningar också då jag håller igång honom bra själv innan vi ska hitta finliret ordentligt.

Hatti är den som jag tränar minst för tränare, jag känner att med unghästarna generellt är det ändå rätt simpelt mot de hästar som är utbildade högre. Speciellt när de är 3-6 år, där har jag bra koll själv, planerar in någon träning för att stämma av det hela för att diskutera vad vi behöver förändra och förbättra. Nu är Hatti 7 år kan jag börja känna att lite mer träningshjälp skulle kanske vara bra men samtidigt är hon den lättaste hästen av mina att träna själv så det blir oftast hon som får stanna hemma när de andra två ska tränas.

Justin som är energiknippet själv skulle behöva Kristians hjälp 2 gånger i veckan, han är otroligt teknisk att rida och är svårast av dom alla, men det är svårt att hinna med att åka iväg och lämna verksamheten hemma så ofta så det blir 1 dag i veckan på honom.

När jag var yngre tränade jag oftare varje häst för tränare, nu har jag en större kunskap och kan stämma av med Elin också här hemma om jag behöver någon att bolla med på marken. Jag själv som tränare uppskattar elever som tränar regelbundet, det är rätt svårt att hjälpa ett ekipage med träningar med flera veckors frånvaro av.
Men jag har full förståelse för att det är tid och ekonomi som styr hur ofta det blir. Jag själv fajtas med tiden ständigt, när jag var yngre jobbade jag in lektioner för att kunna träna så mycket jag önskade. Denna vecka har jag fyra träningar, två träningar idag för Ubbe på Brolöten med Justin och Hatti och två träningar för Kristian imorgon med Dokki och Justin. Det är cirka 3200 kr på en vecka med träningshjälp, svindyrt men svinbra 😂

Drömmen hade varit att träna alla hästar i stallet två dagar i veckan med Kristians hjälp, men det skulle aldrig fungera tidsmässigt att åka så ofta till Ågesta. Hade jag haft ekonomi så hade jag bokat Kristian två dagar här hemma hos mig. Köpt hans tid och ställt han på ridbanan och ridit häst efter häst på rullande band, vi hade kunnat nörda ner oss i varje häst in i minsta detalj och han hade gjort mig till en ännu bättre ryttare ( självklart har inte han den tiden för mig haha men nu drömmer jag fritt)

Tips: stäm av med med din tränare hur ofta du har möjlighet att träna och vad tränaren tror om det upplägget. Att ha en bra dialog är det viktigaste av allt tycker jag.

3 Kommentarer

 1. Frida den 1 jun 2021 23:58 kl 23:58

  Fattar att allt är bäst live men varför tränar du inte mer digitalt om det är tiden som är största faktorn? Slutade rida innan de apparna kom så har själv ingen uppfattning men tänker spontant att det är ett bra alternativ med så lång resväg som du har, eller?

  • Lina Dolk den 2 jun 2021 06:50 kl 06:50

   Jag har gjort det ibland, men det är långt ifrån så bra som vanlig träning. Så ekonomiskt är det inte värt det, men absolut ibland för att stämma av.  • Stella den 6 jun 2021 18:53 kl 18:53

   Detta vore superintressant som inlägg Lina, vad tycker du gör vanlig träning så mycket bättre? Fattar själv att det blir en annan sak men vore intressant mer i detalj vad skillnaden blir, enligt dig. Du är grym!Kommentera