Heta hästar = gasa!

Fick frågan på instagram hur jag korrigerar en het och laddad häst. Och jag tror att största problemet många gör (även jag själv ibland) är att man bromsar och håller den heta hästen väldigt under kontroll hela tiden.

Man behöver lägga om benen och driva framåt en het häst och låta den få ta för sig. Sitter man och små håller och inte riktigt törs lita på hästen så blir det mer som en tickande bomb som bara vill få ur sin energi, då är det bättre att galoppera på lite och få den ta för sig framåt än att galoppen blir mer uppåt och stampig för då kommer ofta lite urladdningar i sidled som är svårare att hänga med följsamt som ryttare.

Och våga rida ut, bästa tipset är att ta följe med ett annat ekipage som tar täten och är ledarhästen. En trygg och säker sådan, vi hade alltid Laxen som ledaren, snäll och trygg det smittar av sig till dom andra. Man behöver ju inte styra rakt på en åker, utan in i skogen, över stock och sten det ger en naturlig broms automatiskt då hästen får se sig för och tänka till lite. Vi har väldigt bra grusväg till galoppbanan som vi kan trava och galoppera på, inga bilar och väldigt lite folk. Inramad av skog på båda sidorna så då är det också bra att galoppera på framåt för oftast bromsar hästen in själv sen och hittar en lugnare galopp ganska fort.

Ännu ett tips, är du själv osäker att rida ut, be någon annan ta din häst och du följer med på en annan häst och ser hur din reagerar, 99% av fallen är de mycket lugnare än vad man tror. Vi rider ut på alla hästar i stallet, det är en självklarhet för oss.

8 Kommentarer

 1. Anonym den 21 sep 2020 20:15 kl 20:15

  Så bra skrivet!👏👏👏 Tycker det är extremt själviskt att inte unna sin häst uteritter i naturen! Känns som detta är något en viss annan ”hästinfluenser” borde ta till sig omgående.

  12
 2. Jill den 22 sep 2020 00:35 kl 00:35

  Men att börja smyghinta ngn annan e väl inte schysst anonym? Måste ta in alla aspekter. Jag följer säkert den andra du talar om och har absolut inga problem med varken Linas eller den andras hästhållning. Tacksam istället att man får följa deras vardagar och behöver inte döma ngn.
  Tack för mig.

  6
 3. Cecilia den 22 sep 2020 08:51 kl 08:51

  Om man tycker att det är lite otäckt att rida ut sin heta häst (eller överhuvudtaget på vilken häst som helst), kan jag verkligen rekommendera att sätta ett sadelhandtag/fegsnöre i framvalvet. Jag fick tipset när jag red min busiga unghäst för en GP-domare, det underlättar jättemycket för att hålla sig kvar i sadeln.

  Med min häst tar jag i handtaget istället för att korta tygeln om jag märker att han blir spänd eller laddad, då sänder jag ut lugnare signaler till honom, och om han skulle flyga i luften håller jag mig kvar i sadeln.

  7
  • Caroline den 22 sep 2020 12:23 kl 12:23

   Det är lite läskigt, men det är helt rätt. Att tjuvhålla en het häst innan den är ”med dig” leder bara till att den blir frustrerad och mindre mottaglig för hjälper. Hejja Lina! 4. Anette den 22 sep 2020 09:44 kl 09:44

  Du är en förebild för alla ryttare, både på lägre och hög nivå! Älskar att dina hästar får gå i riktiga hagar och att du rider ut dem. Heja dig!

 5. Alexandra den 22 sep 2020 12:39 kl 12:39

  Väldigt bra tips!! För min del har uteritterna varit helt avgörande för att hålla min häst frisk, och dessutom glad. Tror många behöver börja tänka som de gör med andra delar, typ funkar inte hoppningen tar man hjälp av någon. Varför inte göra samma med uteritterna? De är precis lika viktiga!

 6. Jenni den 22 sep 2020 21:05 kl 21:05

  Du är grym och har ett sunt tänk😊!! Fin förebild för andra🙏🐎

  1
 7. Anna den 23 sep 2020 16:21 kl 16:21

  En häst som blir framåt eller busig är inte så ”läskigt” tycker jag, mycket värre då med en som reser sig/kastar sig hejdlöst så den riskerar att ramla ned i diken och allt möjligt.

Kommentera