Finns det något ämne som väcker mer diskussioner om i hästvärlden? 😂 som politik, alla tänker och tycker olika.

Jag la upp denna bild på min instagramstory

Det är Hattis försäkring som vi betalar 25.000 kr om året på. Med en livförsäkring som är väldigt låg på henne då det blir ännu dyrare att höja den. Vi har inte alla livförsäkrade och ska ta bort den på de som har, för att minska kostnaderna. Veterinärvård ska alla ha men eftersom vi ändå inte kan försäkra de för värdet de är värda så känns det ändå rätt meningslöst att få ut en sådan liten summa om de skulle tas bort (låt det inte ske!)

Hur gör ni andra? Ni som har 1 häst kanske känner att ni har råd med en rejäl försäkring? De flesta jag vet som har flera hästar har endast vet.vård pga det blir för kostsamt.

Vi har alla hästar i olika bolag då vi vill hålla deras försäkring ifrån start så inget krånglar med ev en reservation eller något på en behandling/skada de fått hjälp med. Så vi tar alltid över försäkringen de har.

Något som är krångligt gällande försäkringar för oss som säljer hästar är med de nya reglerna så måste det skrivas ut en lapp där man fyller i fullmakten på den som vill kolla upp försäkringen. Sedan postas. Vi kan ha flera kunder samtidigt som vill kolla en häst och det går väldigt snabbt ibland. Bör väl gå väldigt smidigt att ordna någon form av godkännande med mobiltbankid? Likadant med pass på hästarna, måste väl kunna gå att ändra över till digitalt? Det där passet som man så ofta (läs jag) får leta efter så många gånger. Är det i skåpet? Lastbilen? Glömde hästägaren lämna kvar det? Glömde jag passet hemma i stressen när jag packade?
jag vet att det är värdehandling och ska följa hästen hela tiden, men så lätt det hade varit att även där bara kunna logga in och visa upp allt överallt.

11 Kommentarer

 1. Anonym den 8 okt 2020 21:55 kl 21:55

  Jag har jobbat med hästförsäkringar i ca 15 år. Det är så dyrt nuförtiden så jag tycker det mest vettiga är att ha full veterinärvård och sen begränsad liv. Då får du ut liv om den typ bryter benet i hagen, akut kolik osv men inte vid förslitningsskador, kostar typ inget i jämförelse med liv och användbarhet. Viktigt att kolla upp för vissa bolag måste man ha iaf en liten del i liv och användbarhet för att dolda fel förs (den som hängt med från föl) ska fortsätta gälla.

 2. Gr den 8 okt 2020 22:36 kl 22:36

  A2 liv och veterinär! Har ett sto så tänker att det går att ta föl om det skulle vara något 😉 trots att jag bara har en häst så vill jag gärna komma ner så mycket som möjligt i kostnad för försäkring, så förstår verkligen att ni som har flera vill det! Ett tips däremot är att ha högre självrisk för att komma ner i månadskostnad ( förhoppningsvis behöver man inte använda självrisken så ofta!)

 3. Anonym den 8 okt 2020 22:40 kl 22:40

  Jag har köpt en relativt dyr häst (över 200k) och jag resonerar som så att det kommer dröja väldigt långt tid innan jag kommer ha möjlighet att köpa en lika fin häst igen. Min häst är ett sto som är väldigt högt bedömd och har väldigt högt avelsvärde med fin stam och stostam som lämnat många fina tävlingshästar, så min tanke är att om hon skulle bli så pass skadad att hon inte kommer gå att rida på igen kommer jag att använda henne i aveln istället och får helt enkelt vänta på att fölet ska växa upp om jag inte har råd att köpa en ny häst då. Det absolut värsta som skulle kunna hända mig är att hon skulle dö en ond bråd död, då har jag ingenting att falla tillbaka på. Så jag har henne försäkrad för inköpsbeloppet i A2 och 200k i veterinärvård

  • B-säljaren den 8 okt 2020 23:09 kl 23:09

   Vid försäljning går det utmärkt att på fullmakten ange “alla som frågar ” eller liknande, behövs inte en per kund. Bolaget skickar fullmakten per mail, skriv ut, och foto på signerad fullmakt mailas tillbaka, går på minuter ( gäller stora bolaget på a )

   1


  • Juristen den 9 okt 2020 08:50 kl 08:50

   Klart oroväckande om bolaget godtar en kopia på fullmakt (eller foto) fullmakt ska vara i original och ange tydlig vem som får tillgång och ej.
   Att ge “alla” tillgång till försäkringshandlingar är knappast hållbart då det i praktiken skulle kunna innebära att obehörig får tillgång till alla handlingar. 4. Ann den 9 okt 2020 08:31 kl 08:31

  Jag har 5 unghästar/tävlingshästar och har stor veterinärvårdsförsäkring på alla och A2 liv på någon. Premierna för livförsäkringarna (speciellt användbarhetsförsäkringen) är så vansinnigt dyra att jag tänker att jag ändå går jämt ut om något skulle hända och man måste ta bort en häst. En 5-åring skadade sig så illa att den inte kan ridas mer, men när jag räknade på vad försäkringspremierna hade kostat under åren så är det ändå ”billigare” att ta smällen nu och själv betala en ny häst på samma nivå än vad premierna hade kostat, och det hade ju dessutom varit pengar i sjön om hon inte skadat sig 😉

 5. Stephanie den 9 okt 2020 08:37 kl 08:37

  Försäkringar känns ganska hopplöst, dyrt hur man än gör.
  Jag har högsta veterinärvården på alla mina sen varierar det hur jag har i liv. Den som var dyrast i inköp har jag en lägre summa på A1 användbarhet och resterande upp till inköpsbelopp i A2. Detta för jag har lånat pengar för att ha möjlighet att köpa honom och skulle något hända vill jag kunna lösa lånet. Min förra tävlingshäst som nu fått föl har en A1 Breeding, att byta till den från vanlig A1 gjorde stor skillnad i kostnad(!) dock täcker den ju inte ridrelaterade skador… Unghästarna har A1 i lägre belopp för att behålla sin dolda fel försäkring (den försvinner om man tar bort A1 helt). Jag har ändrat till den högsta självrisken på alla försäkringar, det gör skillnad på månadskostnaden. MEN har man otur (som jag haft denna sommar) så skadar sig alla samtidigt och då blir det jobbigare med högre självrisk just då.. Det skiljer mycket mellan bolagen vad man får för pengarna och vad de täcker (MR, Irap, CT, rehab etc)! Man kan ju få endel rabatt om man har andra försäkringar i samma bolag. Jag har fått påpeka att jag är medlem i ridsportförbundet och swb t.e.x. det fyller de inte i per automatik så det kan vara värt att kika på 🙂

  • Mia den 9 okt 2020 19:59 kl 19:59

   Har ett dressyrsto e. De nior…resonerar som så att har en lägre livförsäkring (då det finns möjlighet att använda i aveln om förutsättningar för att användas i träning/tävling skulle förändras) och högre försäkringsbelopp på vetrinärvård. Sparar 1000 kr/ mån i separat fond ist för att höja livvärdet vilket skulle göra att premien höjs. OM olyckan skulle vara framme (hoppas verkligen inte) så här fonden förhoppningsvis genererat pengar för startkapital till en annan häst om den dagen man är redo att ta det beslutet. Om livvärdet skulle höjas skulle det motsvara ungefär den summan, 1000 kr/mån och då anser jag att det är bättre att ha ett separat sparande så håller man fortfarande kvar i sina egna pengar men som sagt…det finns hur många sätt att göra det på 🙂 6. Tove den 9 okt 2020 10:31 kl 10:31

  Jag har två hästar, ett halvblodssto på 14 år som jag ägt i 6 år samt en connemaraponny på 13 år som jag ägt i 9 år. Ponnyn hade dolda fel försäkring i Agria vid köp, och var då försäkrad för köpeskillingen (4 år, 45 000 kr liv direkt från uppf). Höjde försäkringen när han började tävla framgångsrikt till 85 000 kr men har nu sänkt igen till 45 000 kr, 80 000 kr i vet. vård har han alltid haft. Kostar 500 kr i månaden/6000 kr per år vilket är överkomligt.
  Halvblodsstoet är tävlad internationell fälttävlan, högt avelsvärde (även haft föl med dubbeldiplom treårstest). Är försäkrad för halva köpeskillingen och 50k veterinär. Inne på att sänka livvärdet (eller flytta del till A2) och höja veterinär. Veterinärbeloppet räckte dock förra året när hon opererades akut för sårskada och stod på klinik med vård i en vecka så visade sig att man ändå kommer en bit på 50k. Hennes försäkring kostar 18k per år.
  Som du påpekar är det nog mest värt att ha veterinärvårdsförsäkring – den har man användning av och kostar inte lika mycket. Livbeloppet är av mindre betydelse – beroende på användningsområde såklart.

 7. Fuxfarmen den 9 okt 2020 21:30 kl 21:30

  Jag har 6 hästar. Mamma häst och hennes avkommor. Veterinärextra i de olika bolagen på samtliga och ca 25000 i liv. Försökte ett tag att ha hög självrisk för att minska månadskostnaden. Då skadade sig alla samtidigt, inte så roligt. Utökad veterinärvård är att rekommendera. Det springer fort iväg om de måste behandlas på klinik. Du ska ändå betala ca 25% av kostnaden själv. Har haft sto med föl på klinik länge och en som fick bukhinneinflammation på klinik i ca 10 dagar. Tacksam för försäkringen. Blev stora kostnader trots försäkring, men de lever och mår bra idag.

 8. Johanna den 9 okt 2020 21:35 kl 21:35

  Kolla på hur mycket du betalar för lägre självrisk. När jag räknade på 2300 vs 3500 vs 5000 visade det sig (då, vet ej nu) att om jag hade en skada per år (en självriskperiod på 4 månader) tjänade jag på hög självrisk. Hade jag två skador per år (8 månader självriskperiod) gick jag fortfarande lite plus, men var hästen skadad hela året (tre självriskperioder) gick jag back.
  För mig var det väl värt chansningen att höja självrisken, har hittills aldrig (peppar peppar ta i trä) haft en häst skadad under mer än en självriskperiod ✊️✊️

  Livvärdet har jag extremt lågt på mina..

Kommentera