En bedömning för varje häst

Jag får mycket hejarop och fina kommentarer om att jag tränar mina hästar väldigt varierat och att de kan gå tillsammans med varandra som Hatti och Lazzie gör, samt stora hagar. De är ute i alla väder och länge i sina hagar.

Jätteglad att ni ser mig som en sund hästmänniska och jag försöker verkligen vara det så långt det går. Och jag vill tror att varje hästmänniska (okej inte alla men de flesta) är exakt det man vill göra med sin häst = låta den vara häst och ha riktigt kul tillsammans med varierar träning. Klart hästarna ruttnar på att endast gå intet ridhus varje dag, det gör jag som ryttare med.

Men det kanske finns begränsningar pga tidigare skador, anläggningen man står på har kanske inte större hagar, det kanske inte går att ha just den hästen ihop med någon annan, eller så börjar hästen springa vid 13 tiden och då är det bättre att ta in den än att oro bland alla hästar uppstår.

Mina hästar går i tråkiga sandhagar nu på vintern, några måste dela hagtid med varandra för det finns inte tillräckligt många hagar. I de små hagarna är det just nu bara Hatti och Lazzie som kan gå tillsammans, de andra busar för mycket i små rutor om de bli flera. Och det är inte kul att ha det såhär, jag vill sjävklart att de ska gå i stora hagar och kunna vara ute heeeela dagarna förutom när de ska tränas. Men det är ändå okej, hästarna lider inte av det och jag tror de hellre väljer torra mindre bra grushagar en lervällingar till stora hagar. Just nu måste det vara såhär.

Något som jag tror på är viktigt är att ha rutiner, det ger ett lugn bland hästarna. Sedan så ska de såklart inte bara vänjas med att ex Dokki MÅSTE ut först, nej alla hästar bör kunna anpassa sig efter min plan. Eller att ex Lazzie går bäst att rida på eftermiddagen, trist att komma till tävling och starta 08 då 😂 Man får inte bli för inrutad i ett system, för då blir det problematisk att anpassa sig efter verkligheten. Och att man vänjer hästarna redan när de är unghästar att leva lite mer ”vanligt”, inte vara för försiktiga med dom om ni förstår mig rätt. Låt de gå i kuperade hagar, gärna lösdrift med en flock.

Kommentera