Cirkus med lösa hästar

Dagen började med morgonfodring redan 05:00 tillsammans med Elin, det går smidigt när vi är två. Byta täcken på alla 11 hästar som ska ut till hagarna, förbereda Dokki och Lazzie med ryktning och linda benen inför dagens träningspass på Ågesta, köra ut vatten till hagarna, och sedan ut med alla , allt detta tar ca 1h och 20 minuter. Tränar oftast första hästen 09:00 så då måste vi lasta 06:30

Hästarna gjorde bra pass, Dokki briljerade ännu ett pass, otroligt roligt att rida när det svåra är så lätt ändå, vi behövde dessa två pangpass! Lazzie var  duktig hon med, vi kämpar på mer med grunderna och Dokki mer med rörelserna eftersom det snart är årsdebut på banan. Finns filmer på min instagramstory för er som vill se vad jag fick för hemläxa.

Klara som gör praktik hos mig fick sovmorgon och började inte förrän efter lunch. Jag red Hatti direkt när jag kom hem, och hon är väldigt lugn och sansad trots hennes älskade Diddi har lämnat oss. Det tyder säkert på att det var i rätt tidpunkt och att hon var nöjd med den mjuka avvänjningen vi gjorde med egna boxar på nätterna  flera veckor innan. Sedan hörrni, håll i hatten vilken cirkus det blev!

Jag och Klara red ut på varsin häst, redan direkt så var det inte mysigaste turen då det regnade, men vi hade klätt på oss ordentligt. Hästarna bryr sig inte om regnet mer vi ryttare som tycker det är lite besvärligt. Turen går riktigt bra TILLS vi klättrar upp för en brant backe där sadeln på hästen Klara satt på glider ordentligt åt sidan, hennes häst blir såklart rädd och tycker det är obehagligt. Klara kommer av, men hästen blev så rädd att han for iväg. Jag själv valde att hoppa av unghästen jag satt på för att jag tänkte nu blir det fart om min häst ska efter den andra. Och det var rätt beslut, för de båda stack iväg i en rackarns fart över åkern, men de stannade som tur var vid vår hagar där de andra hästarna var. Men adrenalinet är rejält igång då, tusen tankar hinner komma på den korta stunden: ”hur gick det med Klara? Har hästarna gjort sig illa? Vart är hästarna? Utrusningen? ”

Denna gång gick det bra, och alla vi som håller på med hästar vet att ibland går det tokigt. Vi spolade av leran på hästarna och tog en promenad med de två för att avsluta lugnt och se att de var okej. De båda tyckte nog det var rätt kul ändå att spring utan oss ryttare.. De sista två hästarna tränades i ridhuset och gjorde bra ifrån sig. Unghästarna har verkligen utvecklats mycket nu, spännande att följa de alla olika indiider!

Jag får ofta frågan av elever/lärare/föräldrar/ läsare om hästarna här hemma är trygga och snälla. Svaret är JA. De alla är väldigt snälla, de är vana med våra rutiner och jag känner hästarna väldigt bra eftersom jag jobbar i stallet heltid och alltid är med dom. Ofta innan praktikanterna kommer få jag lappar att fylla i med olika frågor, där är nästan alltid en fråga med ”är arbetsuppgifterna riskfyllda?” och  med hästar så är svaret: JA risk finns att något sker. Det är stora hästar som är flyktdjur, de kan hoppa till och bli rädda eller bara vara oförsiktiga ibland.

Elin kan ibland tycka att jag tar onödiga risker att rida andras hästar enstaka pass då och då (inte de som är uppstallade här i träning), dels tycker hon att jag inte tjänar så mycket på att rida ett pass, och att det är dumt att riskera att jag flyger av. Men jag har valt att jag gör det, jag är duktig på att läsa av situationer och ju mer jag rider desto bättre blir jag att göra rätt bedömning. Men absolut är det en risk, men det är mitt jobb.

Kandar, schabrak och benlindor ifrån min Sponsor PS OF SWEDEN

1 Kommentar

  1. Sofia den 9 mar 2019 09:31 kl 09:31

    En liten sak bara, vore så mycket roligare om dom bilder som ska vara rätuppstående är dä ? blir så mycket mer rättvist mot dina snygga hästar att få se dom från den bästa sidan. Dokki har blivit så fin. Titta tillbaka sj på kort när du fick honom mot idag, sträck på dig. Din ridning funkar ✌

Kommentera