Bättre plan

Jag har många lektioner för elever på olika nivåer samt folk som hur ridhuset. Det jag tänkt på är att många behöver lära sig ha en bättre planering gällande sin framridning.

Och det är en sak jag själv förr tyckte var svårt, oftast ska man vara framriden till sin lektionstid börjar, tränaren står med en annan elev innan dess och elever/jag själv vill nyttja tiden till max när träningen börjar så tipsen och hjälpen ifrån tränaren kommer efter framridningen.

 1. Var ute i god tid, att göra iordning hästen utan stress ger en bättre förutsättning.
 2. Skritta fram minst 15 min, mina leds först avsuttet och sedan hoppar jag upp. Och skritta inte i snigelfart utan hästen behöver komma igång i skritten och röra sig igenom kroppen. Inte släpa benen efter sig
 3. Jogga fram, känns på gas och broms. Rid lösgörande som passar er, ex serpentiner, skänkelvikningarna, flytta längs spåret.
 4. Se andra rida fram, att sitta på en framridning lär man sig väldigt mycket på.
 5. Hästen ska inte ”flasha” och flyga fram i raket fart under uppvärmningen. Utan ett system med kontroll är vad vi ska ha. Några vill trava fram länge innan galoppen men andra hästar kommer igång bättre att ta galoppen tidigare för att sedan gå tillbaka till traven. Lär känna din häst.
 6. Tycker man det är svårt att rida fram, ta några träningar med hjälp just med värmningen för utan en bra uppvärmning så blir det inte bra. Och det är så viktigt att veta hur man ska rida fram, det ger en trygghet hos dig och din häst.

Även träningspass du rider själv ska vara välplanerade, när du ryktar hästen fundera på vad ni ska träna på idag. Det går inte göra alla rörelser på samma gång. Utan dela upp under veckan vad du ska fokusera på. Och träna på sitsen, vägarna även när det inte står en tränare och håller span på dig.

Dokki brukar jag ha 3-4 pass i ridhuset, 1 jogging fokus på gas-broms lösgjordhet, 1 pass piaff/passage och det kan också vara väldigt lugnt träningspass, 1 pass tränar jag på att skolor och rida upp formen i tävlingsform och ett pass fokus på byten/piruetter.

Enda gången jag tränar på alla rörelser och sätter ihop det hela är när det är programridning, det är svettigt 😅

4 Kommentarer

 1. Alexandra den 11 dec 2020 08:32 kl 08:32

  Hoppas innerligt att det coronatestet inte analyseras i Sverige eller våra grannländer eftersom det då tar kapacitet från sjukvården som kämpar febrilt för att hitta analyskapacitet för att kunna utföra de tester som behövs för smittspårning och för att personer med symptom ska kunna återgå till samhällsviktiga arbeten.

  2
  • Annie den 11 dec 2020 14:19 kl 14:19

   Vi i andra europeiska länder vill inte heller att det slösas med onldiga test = alla som inte berör sjukvård. I alla länder stiger och stiger antalet sjuka och döda, vi går in i en hård lockdown och andra ska till alla pris just nu ut och resa i onödan. 2. S-M den 11 dec 2020 12:59 kl 12:59

  Förlåt Lina men håller med ovanstående kommentar om att testa sig i onödan nu när det verkligen är kris i samhället!

  Vår dotter föddes mitt under stora coronavågen i våras med misstänkt down syndrom. Vanligtvis tar det 2 dagar att få testresultat för det men vi fick vänta i två veckor för att det var kaos på labbet! Hemska veckor för oss. Tänk då de som väntar på andra livsavgörande provresultat liksom!!!

  1
  • Lina Dolk den 11 dec 2020 14:47 kl 14:47

   Det var väldigt tråkigt att höra att ni fick vänta så länge extra. Hoppas er dotter mår bra ❤️ Min syster jobbar på lab, så jag är lite insatt i deras arbete.Kommentera