Avmaskning

Vi beställde Kollamasken till alla hästar och fick igår provsvaret ifrån vilab

Ungdomarna Laxen, Latino och Hedda var de som hade mest mask, och det brukar kunna vara de yngre som har mera. Att Laxen har mycket mask förvånade mig inte det minsta, bajsat ständigt i fodret och rör runt allting.

Dokki Firren Tino och Hatti behövde inte avmaskas, men resten av gänget har fått sitt medel nu. Lazzie som alltid haft väldigt mycket mask vid varje koll har nu inte alls mycket! Hon är mycket mer renlig i boxen nu när hon står på halm samt att vi är noga att mocka hagarna.

På måndag kommer det ett företag som har en ”bajs-maskin” som ska förhoppningvis ska kunna underlätta att mocka hagarna på ett smidigt sätt. Ska få visning och prövning av denna på måndag, återkommer såklart om vad jag tyckte om den.

Våra grushagar går snabbt och enkelt att mocka varje dag med hjälp av mulen, men de stora gräshagarna behöver vi verkligen få hjälp att kunna göra det på ett smidigare sätt. Och vi har tre hagar som vi ligger efter med mockandet i…

Pappa som driver jordbruk har allting mer lättarbetat än oss. Det är såklart ett måste då han har 700 djur och jag 13 st, men ändå tar morgonpasset längre tid i stallet med fodring utsläpp och mockning längre tid för mig. Någon som har fodringsmaskiner till hösilage? Det hade varit väldigt härligt och skulle ge mer icke låst känsla att hästarna får hösilage vid 22 och sedan 06 igen. Hur funkar det? Tips på vad som är bäst på marknaden?

4 Kommentarer

 1. Frida Olsson den 11 maj 2019 07:55 kl 07:55

  Har installerat foderautomater från Yrsa AB i vårt stall, hjälper mig med bättre flyt, kan fodra morgonhö vid 5.30 ex, och kväll 21.30 i mitt fall, funkar fantastiskt bra och bra konstruktion på dem. Rekommenderas varmt!

 2. Emelie den 11 maj 2019 09:54 kl 09:54

  De som sitter i stallet här på gården tror jag är en egen konstruktion faktiskt. De är cylinderformade och sitter med elektromagnet som släpper vid önskad tid. Vid sidan sitter även en behållare för kraftfoder som då släpps i krubban samtidigt. När sedan det är dags att fixa stallet snurrar man enkelt på cylindern som åter fäster i magneten. Sedan finns reservbatterier tillkopplade ifall stallet blir strömlöst. Dessa har suttit i många år nu och är i princip underhållsfria.

 3. Julanda den 11 maj 2019 14:09 kl 14:09

  Vi har foderautomater med 3 hyllplan som går på timer. Kvällsmat, nattmacka och morgonfodring som man packar allt utifrån gången när man mockar under dagen. Otroligt smidigt och underlättar vardagen enormt och säkerställer hästarnas grovfoderintag under natten. Vi beställde från equine innovations http://www.hevoskeksinnot.fi/
  Mycket nöjda. De kan bygga helt efter ens egena önskemål och mått. Pratar engelska

  1
 4. Maria den 12 maj 2019 17:31 kl 17:31

  Jag har både lunchgrind på timer och automatiskt hölåda i boxen! Det är sååå bra! Dock använde jag mest hölåda om vi är borta sent en kväll så vi slipper stressa hem för att ge hästarna hö. Men lunchgrinden används varje dag och är typ det bästa jag köpt!! ?

Kommentera