Av med täckena

Nu vänder det, sommaren är påväg! Så härligt när hästarna kan gå utan täcken (snart åker dock nättäckena på hehe) vi har gjort kollamasken och hade två hästar att avmaska och nästa vecka är det vi som börjar släppa hästar på gräs! Äntligen!

Såg här i kommentarerna att det hoppades på att jag vann några prispengar i Holland efter två placeringar i U25 klasserna , och ja prispengar delades ut, men det är så lite pengar att jag ändå fick betala några tusenlappar när jag skulle göra mig kvitt med boxen och starterna. Hehe toppen sport detta att satsa på.. Vi fick dessutom betala för en klass som ställdes in, det skulle varit tre starter som jag berättade innan vi reste iväg, men det blev ändrat till två. Vilket för min del bara är bra då tre klasser på denna nivå är för tufft tycker jag. Men tror ni inte att vi fick ”glatt” betala för den inställda klassen ändå? Då tänker ni kanske att det var fina hederspriser? Och nej inte ens det, ett paraply och en stickad halsduk av något slag var det jag fick 😂 rosetterna var mindre än de man kan få på pay and ride.

Att resa iväg på en sådan här tävling är kostsamt, jag tar aldrig för givet att kunna tacka ja till att tävla utomlands. Utan för min del måste det hela tiden planeras ordentligt och se om jag har råd att lägga pengar på det. Europa Mästskapen går i höst, ett mål för oss är att försöka ta en av de platserna att då få representera Sverige. Samtidigt är det sjukt, att lägga så mycket pengar på det hela. Vilka andra sporter gör man det på? Men som vi ofta försvarar oss med: att satsa inom ridsporten är en livsstil. Men samtidigt så ska man helst kunna göra det utan att ha en klump i magen om ekonomin.

Några kostnader inför en utlandstävling

-Uppgradera sin egna licensen till FEI, visst en engångssumma per år men ändå tusenlappar.

-Hästen ska ha ett FEI pass, samt vaccineras varje halvår.

-Ta ut veterinär för ett hälsointyg innan avresa

-Bensinpengar , broavgifter/båt avgifter , boende för 5-7 nätter krävs oftast

-Är det större tävling vill jag även ha med min tränare för att kunna göra bästa möjliga ifrån oss. Har ni sett ett fotbollslag utan tränare på match? Ändå ska man ibland bli ifrågasatt om man inte klarar sig själv. Och jo jag klarade mig själv denna tävling, men jag kanske hade lyckats ännu bättre med Kristian på plats. Med tränare med sig är det även resa för den samt boende och tränaravgiften som ska räknas in i utgifterna också.

Denna vecka har jag 14 lektioner, och alla hästar hemma att sköta/träna. Och jag älskar mitt liv att kunna arbeta såhär, jag hoppas bara jag kommer kunna satsa på min egna sportsliga karriär så som jag gör nu även i framtiden. Och jag vill även påminna er som har ekonomiskstöd av era föräldrar (mina betalde allt när jag gick i skolan, jag jobbade dock in alla lektioner själv) glöm inte tacka dom, berätta hur mycket ni uppskattar att de hjälper er få göra detta. Långt ifrån alla har möjlighet till att satsa på högsta nivån, för det är inte bara talang som krävs, det behövs ekonomi. Tacka alla runt er att ni har de möjligheterna, ta aldrig det för givet.

Jag är evigt tacksam för de som finns runt mig även om jag har hand om min satsning och ekonomin nästan själv nu. Utan stödet hade det varit omöjligt.

4 Kommentarer

 1. Magdalena den 12 maj 2021 08:26 kl 08:26

  Att ta med sig sin tränare när man åker bort på träning, kostar inte det multum att ha sin tränare anställd dygnet runt?! Måste man inte vara typ Christina Onassis dvs miljadär för att ha råd med det ?

  • Lina Dolk den 12 maj 2021 08:43 kl 08:43

   Haha min tränare har ett fastpris, självklart kostar det men inte så mycket som man tror, för det är ju som du säger man bokar ju tränaren två-tre dygn när det är utomlands. Bäst är när vi är flera elever som kan dela på resa/boende 🙂 2. Anna den 12 maj 2021 10:44 kl 10:44

  Du är grym Lina! Önskar att jag hade haft ekonomi att stötta dig. En sann inspiration och jäkligt roligt att följa din utveckling och kämparanda!! Tack för att du delar med dig.

  1
 3. Johanna den 12 maj 2021 12:56 kl 12:56

  Och då har du ändå inte behövt köpa din U25-häst eller anläggning (eller hyr in dig på den)… det är sjukt mycket pengar som krävs för att tävla på elitnivå överhuvudtaget och internationellt är det extremt.
  (och det är ju många som inte behövt köpa sina topphästar, Charlotte Dujardin och Tinne har väl inte ägt någon av sina topphästar heller, eller anläggningen de använder för sin verksamhet så absolut ingen kritik mot någon. Och kanske nyttigt för oss som kämpar på med en eller ett par hästar på amatörnivå att komma ihåg att våra prestationer är BRA för den nivå vi kan hålla. Det är inte rimligt att tro att vi ska kunna mäta oss med Lina eller Dujardin med den satsning vi gör men varje rosett i MsvC är en triumf för oss ändå 💪👏 OCH fint av Lina att kontinuerligt påminna oss om både hur mycket jobb du lägger ned, men också vilka möjligheter du har och har skapat dig för att göra det. Det gör att man ändå känner att vi kan tävla i samma sport, men med olika insatser och möjligheter och vara nöjda med våra prestationer trots att de inte är lika häftiga som dina!)

Kommentera