Att våga satsa mer?

Vi står lite i ett vägskäl hur vi bör göra med företaget, både jag och Elin skulle (och vill) behöva arbeta heltid med företaget för att hinna med allting. Men det går inte ihop sig, så Elin arbetar heltid i Eskilstuna på Unilabs kontor för att kunna ta ut lön där.

Antingen ska vi satsa mer så vi kan ta emot fler hästar, Elin skulle då ta hand om största skötseln i stallet och hjälper mig med hästarna och all planering samt pappersjobb. Jag hjälper sjävklart också till i stallet men det tar såklart väldigt mycket tid åt att sitta i sadeln för att träna hästarna.

Egentligen äger vi för många egna hästar om vi ska tänka ekonomiskt. Hatti Lazzie Diddi Amir och sedan Dokki och Laxen. Planen är att Amir ska säljas när han är inriden, men även en häst till bör säljas för att kunna ta emot flera kundhästar i full kostnad. Den mest ekonomiska lösningen skulle såklart vara att sälja Lazzie, hon är i bäst ålder och hade varit en superhäst i ungdomsklasserna nu för den ryttaren som satsar internationell mot mästerskapen. Och den hästen som vi kan sälja för mest pengar.

Elin kanske skulle kunna hjälpa andra hästägare att köra deras hästar till vetrinär och öka en service tjänst till de som jobbar normal arbetstider?

En sak är säkert, vi vill ännu mer och göra allting ännu bättre och mer ekonomiskt! Häst är bäst och det är vad vi båda vill jobba med även om jag och Elin gör det på olika sätt.

Vi klurar och klurar för att komma till en vettig lösning. Huvudvärk må jag säga har vi båda just nu.

19 Kommentarer

 1. Ida den 17 maj 2019 15:50 kl 15:50

  Kan du inte lämna tillbaka Laxen?

  • Cornelia den 17 maj 2019 16:41 kl 16:41

   Skulle det inte vara möjligt för dig att jobba lite mer med blogg/Instagram samarbeten? Har du bloggen på bästa stället tex, skulle du kunna bli ännu större på Instagram för att då få bättre betalda samarbeten? Ta tillvara på Elin eller någon annan som kan filma lite mer när ni är två – du är ju superintressant att följa och så duktig! Jag förstår att det också tar tid – men kanske värt att prova lägga ännu lite mer energi på det, istället för att sälja din stjärna Lazzie?

   4


 2. CM den 17 maj 2019 16:01 kl 16:01

  Skulle ni inte kunna bli återförsäljare för någon häst/ryttar- relaterad grej som Elin skulle kunna sköta. Typ Internetshop. Ni har ju rätt kanal för marknadsföring.

  2
 3. Sätilaryttaren.se den 17 maj 2019 16:41 kl 16:41

  Jag håller med CM, bli återförsäljare. Du har många som kommer till gården så ett litet lager på kraftfoder kanske hade varit något?
  Tar du ut lön från DolkDressage och bloggen eller bara från bloggen? Finns det möjlighet att en (Elin) kan ta ut en riktigt lön för DD och du från bloggen? =)

  3
  • Sätilaryttaren.se den 17 maj 2019 17:16 kl 17:16

   och satsa mer på dina sociala medier, du borde kunde ha fler samarbeten både här och på instagram. Dra nytta av dina sociala medier som du har! 🙂 4. Jennifer den 17 maj 2019 17:15 kl 17:15

  Hur ser inkomsterna ut från bloggen? Som läsare är jag ju partisk men jag tänker att en ökad satsning där skulle kunna bringa in några extra tusenlappar i månaden!

 5. Ida den 17 maj 2019 21:35 kl 21:35

  Spånar lite:
  Håll i träningsläger igen! Intensivt, men ger bra betalt.
  Måste även kolla att du vet att momsen på träningar (utbildning av människan) är 6%, så du inte tar ut 25% där och går miste om massa pengar.

  Håller även med föregående talare om bloggen och instagram. Kör på samarbeten där så lär du få in bra mycket mer pengar (våga ta betalt!). Kan ni bli sponsrade med kraftfoder, eller annat som är en dyr löpande utgift?

  Bjud in till clinic där du visar hur du lägger upp ridpass för hästar i olika ålder/utbildningsnivå, då får du in pengar från fotfolk samtidigt som du rider dina hästar.

  ”Behöver” du ha Dokki kvar när Lazzie är på väg upp mot samma klasser?

  Kan ni bygga några uteboxar för att kunna ta emot fler hästar? Har Elin i så fall möjlighet att gå ner på halvtid?

 6. Lina den 17 maj 2019 22:52 kl 22:52

  Håller med, bloggen borde väl kunna dra in mer pengar?

  1
 7. Emi den 18 maj 2019 07:26 kl 07:26

  Jag går helt emot strömmen här, men jag skulle nog ändå fundera på att sälja Lazzie. Bra peng in, som ger möjligheter att investera i något, samt ge möjlighet att låta Elin jobba i företaget en stund. Det öppnar upp en plats för ännu en träningshäst. Dokki är snart tillbaka på banan, och innan du vet ordet av är Hatti vuxen, och där har du din nästa GP-häst!
  Så tänker jag när jag är logisk. Mitt verkliga jag skulle aldrig kunna sälja en häst, jag är enbedrövlig affärskvinna ? Men du har satsat så mycket på din dröm och ditt företag, så då kan du lika gärna satsa fullt ut. Men hur du än väljer att göra så är jag säker på att det kommer bli bra
  ?

  2
 8. Mia den 18 maj 2019 10:06 kl 10:06

  Jag tror ni borde titta på saken från två håll. Att sälja Lazzie skulle ge en relativt stor klumpsumma vilket skulle gå att investera i verksamheten så det skulle gå att utöka den och få igång mer lönsamhet. Men även om du säljer henne så tycker jag att du borde försöka satsa mer på de sociala medierna. Jag tänker mig att om du tänkte igenom upplägget med instagram med taggar, mer högkvalitativa bilder och filmer så skulle du kunna utöka din följarskara rätt rejält och därigenom kanske kunna få fler sammarbeten där. Jag är också förvånad över hur få betalda sammarbeten du har på bloggen. Ligger hästvärlden efter jämfört med vanliga influencervärlden eller hur ligger det till? Du borde ju kunna ha mycket mer betalda inlägg med typ kraftfoderföretag, hööks etc. Jag säger inte att du ska göra vad som helst, med vilka företag som helst, men jag tror du skulle kunna få in mer pengar utan att tappa trovärdighet om du försökte få tag på samarbetspartners du känner att du står för.

  2
 9. Lovisa den 18 maj 2019 11:53 kl 11:53

  Kanske är svårt men byta till engelska på instagram för att nå fler internationella följare så att du kan få flera större företag som vill hjälpa dig 🙂

 10. M den 18 maj 2019 12:34 kl 12:34

  Nej, sälj inte Lazzie! Satsa istället på dina sociala medier! När Nina kan leva fett på att endast jobba med sina sociala medier kan du göra det också, din vardag är ju tusen ggr mer intressant att följa. Du har massa olika hästar, tävlar mer och syns mer, du har mer filmer och bilder, skriver mer osv. Det är dags att du inser ditt värde som influencer. Skaffa dig ett bra avtal med en stor portal, att ligga på den här lilla okända siten lär inte gynna dig alls. Ta in offerter på avtal från olika portaler och informera dem om att du kommer välja den som ger dig bäst villkor. Du gör redan ett jättebra jobb med sociala medier, nu är det dags att du inser vad du är värd och tar betalt för jobbet. 🙂

  17
  • Mari den 18 maj 2019 15:57 kl 15:57

   Frågan är ju hur fett Nina faktist lever på sitt jobb kontra vad hennes familj betalar…? Men håller med, fler företag borde vilja associeras med dig. Du kommer att gå hela vägen till världstoppen, det är jag helt säker på!

   4


 11. Anna den 18 maj 2019 13:06 kl 13:06

  Oavsett hur ni löser det så skulle jag säga -Kör! Prova!
  Det är underbart att kunna jobba med det man brinner för och älskar, och ibland måste man ta risker. Kanske Elin bara kan ta tjänstledigt 6mån för att ha en säkerhet att falla tillbaka på? Man ångrar bara det man inte gör…

  2
 12. Mia den 19 maj 2019 06:29 kl 06:29

  Bygga lösdrift för unghästarna? Ta in nån /några hästar som kan gå där också? Bygga skrittmaskin så mindre tid går åt till fram och avskrittning? Använda lövblås istället för sopkvast, spar också tid. Köpa in vattenband och ta in hästar som kan gå på det. Be brorsan att han utbildar sig till hovslagare så han kan hjälpa till att sko ?

  Sätta in utgödsling i stallet så mindre tid hår åt till mockning (hah skämt åsido den blir svår och dyr)

 13. Johanna den 19 maj 2019 12:22 kl 12:22

  Rent ekonomiskt är det nog klokare att ta in en ”arbetande elev” på heltid. Är ju så de flesta professionella stall löser behov av arbetskraft kontra inte möjlighet att avlöna någon fullt ut.
  Då inte skolungdomar på praktik förstås utan unga vuxna, med möjlighet att ta med en häst och med ridsportens ganska låga lön (som vi väl kan kalla fickpengar, uppstallning, boende och träningsmöjligheter).
  Sen borde ni se över hur ni kan förenkla och slimma arbetet i stallet. Visst är det viktigt med bra rutiner för hästarna men se som sagt på din pappas verksamhet… hur många arbetstimmar per dag tar 700 kor? Jämfört med 10-15 hästar?

  1
  • Mia den 19 maj 2019 13:36 kl 13:36

   Citate från första hemsidan som beskriver reglerna för praktik ”Praktik betyder lära och inte utföra, vilket är en viktig skillnad. En praktikplats ska aldrig ersätta ett reguljärt jobb.”, praktikplatser missbrukas i hästvärlden och jag tycker Lina ska få all uppmuntran för att hon inte vill göra så. Dessutom skulle en praktikans häst ta upp en boplats, vilket ger säg -5000 kr /månad för Lina. Det ska praktikanten förmånsbeskattas för boende, boxplats, etc. Så praktikanter är inte en lösning för den som vill vara seriös.

   4


  • Ida den 19 maj 2019 20:03 kl 20:03

   Finns ju möjligheten med veckoelever. Där personen betalar för att komma en vecka och få lektioner och vara delaktig i verksamheten. Då är det inte praktik, utan att personen betalar för intensivträning med en häst (tex en träning per dag, eller vad man nu väljer för upplägg). Vanligt hos bland annat de som håller på med akademisk ridning. Där kan man även lägga en del arbete på personen mot att priset blir lägre.

   En helt annan grej:
   Väger ni höpåsar en och en i dagsläget? Köp en skottkärra med inbyggd våg i så fall. Då fyller man den och slänger in givorna direkt i boxarna, och ser på vågen att det blir rätt. Tar betydligt mindre tid  • Alexandra den 20 maj 2019 15:46 kl 15:46

   Tycker som många andra att du ska satsa på dina sociala medier. Tycker din blogg är en av få hästbloggar som verkligen är intressant att följa. Känns som du hittat en perfekt nisch där vi både får följa en seriös satsning och se bra ridning men ändå se slitet bakom. Kanske göra samarbete med en up and coming fotograf som inte vill ha så mycket ersättning, där det blir win/win för er båda? Du får bra bilder (och kanske även filmer) och den personen får synas. Du får mer kvalité på dina bilder vilket kan öka synligheten på Instagram osv. Tycker inte du ska sälja Lazzie förrän Dokki är på banan igen! Det är viktigt dels för ditt eget intresse och motivation att du får rida de högre klasserna. Men också rent strategiskt är det bra att synas ute och göra goda resultat på större tävlingarna. Hoppas ni hittar en bra lösning så ni kan hjälpas åt i företaget och köra heltid på verksamheten!Kommentera