Att träna min tidigare häst

Ni som följer mig på instagram har sett min förra häst Jullan på min story rätt mycket, är så glad att Filippa ( jullans nuvarande ägare) valt att ta hjälp av mig med ridningen denna vecka. Jullan åker hem till Filippa idag igen 🙂

Jag har ett väldigt starkt band till alla mina hästar, även om det var några år sedan Jullan var min häst så minns hon mig såklart, vad snabbt man hittar tillbaka till varandra! Gammal kärlek rostar aldrig sägs det ju 😉

Om jag jämför Jullan nu mot då så är det inte så stor skillnad, största skillnaden är att hon är lite tjock nu (skojade men sann pekpinne till Filippa och Kim haha ) men självklart präglas hästen av sin ryttare och omgivning, det går snabbt för hästar att finna sig i en ny miljö det märker jag på alla hästar som kommer till mig i träning. Jag hör ofta ”min häst måste ut först, taktar alltid till hagen, gillar inte det osv” men jag kanske inte alls upplever det ägaren säger utan hittar andra positiva och sidor att jobba vidare med. Därför kan jag ibland tycka det är lite svårt att ge en väldigt rättvis bild av en häst, för om jag ska sälja en häst så berättar jag såklart allt hur jag upplever den, ägaren berättar sin och sedan om hästen säljs kan jag få höra nya påhitt eller förbättringar av nya ryttaren.

Biggles och Dokki är två hästar jag kan ta upp också som exempel, även om jag försökt göra mycket av det som Kristian hade som upplägg och rutiner så har vi olika uppfattningar om hästarna. Ex så var Biggles mer laddad på tävlingar med Kristian/Karin, de fick ha mer koll på honom mot vad jag och Elin behövde på tävlingarna. Men jag hade lite mer hingstig och vaken Biggles i hemmamiljön. Över det stora hela så har vi samma uppfattning i ridningen om de båda, men Kristian hade lättare för några rörelser och jag helt andra. Jag har väldigt stor hjälp av att Kristian kan hoppa upp på Dokki och känna hur han känns, för Kristian vet vilka förändringar som krävs om det är svårt för oss med något just för att han känner hästen väldigt bra.

Sedan tycker jag att man alltid ska lyssna noga på tidigare ägare, göra i stora drag som de gjort om det har funkat, men samtidigt så måste man hitta sina egna rutiner, det går aldrig kopiera något rakt av. Biggles började ex inte gråta när han fick mer blingbling på sig mot tidigare 😉 Viktigt är att man har en god relation och alltid kan bolla tankar/kunskaper mellan varandra som köpare och säljare när det krävs.

2 Kommentarer

  1. Ellen - tävlingsryttare den 5 apr 2019 20:37 kl 20:37

    Precis så!

  2. M den 6 apr 2019 09:10 kl 09:10

    Hur fungerar ditt samarbete med amazona? Du har väl ridit i samma stövlar som börjar bli slitna i många år nu?

Kommentera