Arbetstider i Sverige

Det är tur att Moa jobbar på timmar nu och täcker upp när Linda har semesterdagar och sina två lediga dagar i veckan, har inte anställda väldigt bra med (oftast!) två lediga dagar plus betald semester på det? Haha blir så mycket tycker jag 🤷‍♀️ 😂 Likadant med ledighet när man får barn, superbra såklart och även där har vi i Sverige det väldigt bra, inte alla länder som har såhär många föräldrardagar, Elin säger att det är lyx att kunna vara hemma såhär mycket med sina barn 🙂

Jag är dock väldigt glad att arbetstiderna i mitt stall är såhär bra, oftast jobbar vi 7-17, jag har lektioner längre på kvällarna. Linda är som sagt ledig två dagar i veckan, ibland är det dock 1 vecka med 3 dagar ledighet och nästa vecka 1 ledig dag, det bestämmer jag och Linda tillsammans och anpassas efter tävlingarna. Jag vet många stall där det jobbas betydligt längre kvällar och mindre lediga dagar. Ni som jobbar i stall, hur ser det ut för er?
(Häng ej ut stall med namn som har sämre arbetsförhållanden, är bara intresserad av att veta hur det ser ut i olika stall)

Elin tog lilla stallet idag med utsläpp och mockning, då kunde jag och Moa börja med stora stallet och sedan träna hästarna. Dan är ledig på helgerna så då mockar vi själva, oftast hinner vi med båda stallen och träna tre hästar innan lunch då.

15 Kommentarer

 1. Annie den 22 aug 2020 12:57 kl 12:57

  Jag stof i ett stort stall förr, med 40 hästar. De anställda jobbade 7-15 samt vissa kvällsfodringar (de bodde på gården) Helgmorgon + vissa kvällar fick vi inackorderade dela på. De hade lite olika lediglich per vecka som styrdes av tävlingar.

 2. Fanny den 22 aug 2020 14:00 kl 14:00

  Jag jobbar som ridlärare + lite stall och träning av hästar. Jobbar 75-100% med två sammanhängande lediga dagar varannan vecka och två enskilda lediga dagar varannan vecka. Det känns fantastiskt att få jobba med hästar med vit lön och ”vanliga” arbetstider (sett till antal timmar, de är ju förlagda lite speciellt iom att jag är ridlärare).

 3. Jill den 22 aug 2020 15:00 kl 15:00

  Har alltid gillat Lazzie men hjälp va fin i kroppen hon har blivit! Ser ut som en Grand Prix häst!😍

  • Emilia den 22 aug 2020 18:35 kl 18:35

   Mitt förra hästjobb i Sverige, där vi hade drygt 14 hästar i trännng, hade vi 1 1/5 lediga dagar i veckan. Kunde vara sammanhängande eller inte beroende lite på hur veckan såg ut+ kvällsfodring varannan dag. Nu jobbar jag utomlands i ett stort stall på drygt 120 hästar där ca 12 hästar ingår i mitt team med min ryttare där Jobbar vi var tredje helg. Så efter min jobb helg får jag ta ut en halvdag sen är jag ledig två helger + en kvällsfodring i veckan. Tycker det funkar väldigt bra. På helgen jobbar man tills man är klar vilket brukar vara strax efter lunch och då får man sluta. Så att jobba två veckor är inga problem 4. Amanda den 22 aug 2020 15:05 kl 15:05

  När jag jobbade i stall i Danmark var mina uppgifter att rida, hålla lektioner och lite stallarbete. Min chef tog alltid kvällsfodringen och vi hade många hästar på lösdrift. Hade ledigt varannan helg men de helgerna jag jobbade red jag bara om jag ville och inga lektioner. Så om jag skulle annat tog jag bara stallet. Annars var vardagar antingen 7.30/8-16/17 plus ca en halvtimme lunch. Eller 8-13/14, ledigt några timmar sen lektioner 16-19. Jag och min chef byttes av så blev ca varannan dag med de olika schemana. Hade betald semester efter överenskommelse men jobbade svart. Så var bara hemma till t ex jul och kunde ta någon dag ledig om jag fick besök eller åkte till Sverige över helgen.

 5. Slitvargen den 22 aug 2020 15:34 kl 15:34

  Jag jobbade många somrar/lov och sedan 1,5 år efter studenten i ett dressyrstall. Vi jobbade 6dgr/veckan och började 06:30, oftast till 18 eller senare. Då fick jag träna med min egen häst och sen kvällsfodra vid 22. Stallet rymde 24 hästar och vi var oftast 2, ibland 3, hästskötare. Riktigt slitigt men jag är övertygad om att det är en stor del av att jag kommit dit jag är idag och skulle aldrig byta den tiden mot något annat!

 6. Linnea den 22 aug 2020 15:57 kl 15:57

  Vi har det jättebra om man är fast anställd 🙂 Men kroppen ska hålla i många år … Jag hade garanterat blivit inlagd på psyket om jag skulle jobba 7 dagar i veckan istället för 5. Med ett lägre tempo och känsla att hinna med hade det nog funkat. Dock skulle det bli väldigt meningslöst att skaffa barn tex, om alla ska jobba 7 dagar i veckan 10h per dag. De kan nästan lika gärna bo på barnhem då :S Många föräldrar (mammor) skulle nog sluta arbeta helt med ett sådant system.

  1
 7. Klara den 22 aug 2020 19:44 kl 19:44

  Dressyrstall Sverige
  06,30-17,30 (oftast längre då saker skulle fixas, eller veterinären dök upp kl 21) ingen rast, ingen lunch, sju dagar i veckan. Man fick be om ledigt, men jag hade inga vänner utanför stallet så blev mest att jag jobbade. Som längst jobbade jag 64 dagar i rad utan ledigt. Obetald semester, vit lön.

  Galoppstall utomlands
  04.00-09.00 sedan 14-17. Ingen rast, ingen lunch. Ledig varannan söndag. Fem eftermiddagspass i veckan. Åkte ibland på race efter förmiddagspassen. Väldigt bra vit lön, betald semester.

  • Karro den 22 aug 2020 20:07 kl 20:07

   Oj, nu blev jag nyfiken och måste fråga varför man börjar så tidigt på morgonen i galoppstall? Är det något särskilt eller var det bara så arbetsgivaren ville ha det? 🙂  • Klara den 23 aug 2020 15:38 kl 15:38

   Jag jobbade i Australien och alla stall har samma arbetstider. Det är en gammal tradition. Beror på att förr i tiden jobbade man i stall på morgonen för att sedan gå till sitt vanliga jobb efter avslutad morgon.
   Galoppbanorna stängs ofta vid 9 och efter det får man inte beträda banan. Personalen som sköter om banorna börjar då.
   De flesta löp sker på dagtid på samma bana som träningen sker och innan dess ska alla hästar vara tränade. Många jockeys rider på morgonen innan de åker på löp.

   Jag kunde ju tycka att man kan förskjuta dagen och att banpersonalen kunde anpassa sig istället 😉 inte så kul att simma hästarna i poolen när det är ett par grader varmt  • Klara den 23 aug 2020 15:42 kl 15:42

   Men! Jäkligt skönt när det blir över 40 grader på dagarna på sommaren och man är klar tidigt! 😊 8. Anonym den 23 aug 2020 09:52 kl 09:52

  Arbetade för några år sedan som hästskötare i Sverige. Började 06.30 och arbetade tills kvällsfodring, ingen rast mer än tiden man åt frukost/lunch. 7 dagars arbetsvecka…. Tyckte om jobbet då man fick lära sig SÅ mycket, skulle dock aldrig acceptera detta idag.

  1
 9. Anonym den 23 aug 2020 10:05 kl 10:05

  Så glad att arbetssituationen börjar rätta till sig i häst-Sverige!
  Jag arbetade i ett dressyrstall i mitten av 00-talet, började vid 7-tiden och hade frukost och lunchrast. Slutade vid kvällsfodring. Mockade 17 boxar varje dag, red kanske 5 hästar, gjorde iordning resten till chefen. Ledig varannan söndag, jobbade som mest två månader i streck.
  Ingen lön…
  Boende och stallplats ingick, fick betala mat själv. Under de tre åren jag jobbade där, fick jag totalt 6000kr i ”provision” för såld häst.
  Lärde mig jättemycket, både ridmässigt och i att ta i och jobba, men hade ALDRIG ställt upp på dessa villkor idag!

  2
 10. C den 23 aug 2020 21:00 kl 21:00

  Jobbade ett år som hästskötare i Sverige när jag var nitton. Började 06 och jobbade tills man var klar, vilket kunde vara allt mellan 17 och 22, sex dagar i veckan och lönen var väl ungefär 8000 efter skatt. Minns inte riktigt hur det funkade med semester men tror ändå att vi hade möjlighet att vara lediga tre veckor om året.
  Jobbade också i Tyskland och skulle nog säga att upplägget var likadant. Enda skillnaden var att lönen var svart och boende ingick.
  Jobbar idag på ridskola med ordentliga avtal, fem veckors betald semester, vit lön, 40 h per vecka. Känns nästan lyxigt att kunna jobba med hästar på det sättet!
  Dock skulle jag aldrig vilja ha åren som hästskötare ogjorda!! Så mycket jag lärde mig både om hästar och att arbeta hårt! Det handlar inte om att man ska bli utnyttjad, men jag tror man får en helt annan arbetsmoral och en annan syn på saker och ting när man verkligen får slita häcken av sig!! Jag kommer alltid vara de åren tacksam 😊

 11. A den 26 aug 2020 21:52 kl 21:52

  Jobbar i dressyrstall utanför Stockholm. Arbetar mellan 7-17 (om vi är klara tidigare är det okej att gå innan), men för det mesta är vi klara vid 17 eller någon stund senare. Har både frukost och lunchrast! Rider 3-5 hästar per dag, stalljobb och groomar till chefen. Jobbar 6/vecka mot vit betalning, boende och stallplats samt träningar ingår. Även fast det är slitigt och tröttsamt emellanåt är jag väldigt, väldigt tacksam för allt jag får se och lära mig!
  Skulle aldrig arbeta på ett ställe där jag inte känner mig bekväm med hästhållning eller liknande, det är min högsta prio.

Kommentera