Alltid vara extra noga

Jag och Lazzie befinner oss just nu på Lasätter för träning med Knytkalaset/plantskolan, mer om det kommer i eget inlägg. Familjen Nygren som har Pelle stående hos oss hade hand om insläppet idag.

Och då visar det sig att stackars Hatti har vridit till sin sko så tå-kapseln sitter rätt in i hoven, och det är såklart lika oskönt som man kan tänka sig. Som tur var är Elin på hemmaplan så hon fick bort skon. Jag har såklart fått bilder och filmer på det hela, vi ringer varandra direkt det är något med hästarna för att diskutera fram vad vi ska göra, delar med mig av det här nedanför:

Ser ni sprickan nedanför strålen?

Exakt där i sprickan satt järnkapseln rätt in i hoven

Hoven är varken varm eller öm, men alltid oroligt fall det kommit in smuts som kan orsaka hovböld i värsta fall. Peppar peppar har vi aldrig haft hovböld någonsin, det får gärna fortsätta så.

Elin spolade rend hoven ordentligt med vattenslangen, sedan hade hon koksalt på för att få rent ordentligt. Koksalt ska man alltid ha hemma! La en bomullslinda och sedan en flexlinda

Sedan en rejäl ”tejp.linda” över det för att det verkligen ska sitta kvar. Nu är det mjukt för Hatti under hoven samtidigt som det skyddar mot smuts. Är Hatti inte varm eller öm imorgon så sätter Elin på vitt balplats ifrån hösilaget runt detta så Hatti kan gå ut i hagen med extra skydd mot smuts och vatten, sedan kommer vår hovslagare Ida imorgon och slår på skon och undersöker hoven mera. Ida ställer ALLTID upp för oss jämnt när det är något, vi är väldigt tacksamma för det. Håll tummarna att detta inte blir några komplikationer med. Nu kanske vi väldigt ofta gör det hela större än vad det är, men det är viktigt att alltid rengöra och ligga steget före, jag tar hellre att jag är lite av en dramaqueen , det drabbar ju inte hästen att vi är extra försiktiga.

Tycker det är viktigt att visa upp sådana här saker också i bloggen, för det händer saker med hästarna, ibland står man med en skadad häst och man känner sig helt ensam om det och hela världen rasar, våga visa mer av verkligheten, vi lär oss hela tiden att träna bättre, och lägga om till ett bättre system,  eller bättre säkerhets tänk om något skulle brista i den punkten , men hästar blir såklart skadade utan vi kan rå för det också, en del hästar är olycksfåglar samt några är byggda i en svårare exteriör för att de ska vara riktigt hållbara. Elin är riktigt bra på att skala bort allting, hon är rak och ärlig med det mesta  ”vad kan vi göra för att detta inte ska ske igen? vad ska vi göra för att hjälpa denna häst? vem ska vi vända oss till för detta problem? har vi tränat denna häst för hårt/felaktigt? ”

5 Kommentarer

 1. Malin den 20 mar 2019 20:04 kl 20:04

  Ett tips är att sätta ordentligt med silvertejp under som en platta. Fick tipset av vetrinären att göra så på min när hon dragit av en bit av hoven. Håller tummarna att det inte blir något?

 2. Jenni den 20 mar 2019 20:08 kl 20:08

  Har du någon favoritmodell på träns från PS??

  • Ellen - tävlingsryttare den 20 mar 2019 21:16 kl 21:16

   Oj! Håller tummarna att det blir bra fort och att ni slipper komplikationer. 3. Johanna den 21 mar 2019 10:58 kl 10:58

  Vi skor våra hästar utan tåkappor sen flera år tillbaka. Skorna sitter lika bra o h trampar dom av sig skorna går inte hov väggen sönder som den gör med skor med tåkappor. Sen ser hoven sjukt mkt snyggare ut utan kappor ?

  1
  • Jennifer den 21 mar 2019 13:22 kl 13:22

   Jag skor också utan kappor efter att ha varit med om samma flera gånger. Upplever att skon sitter bättre utan så kan rekommendera att prova!Kommentera