Köpa unghäst?

Om jag ska sälja unghästar här hemma får jag många frågor om ”är det en snäll unghäst?” ”En bra första unghäst att lära mig på?”

Jag anser att alla hästar är snälla, väldigt väldigt få är elaka hästar. Handlar mer om dålig uppfostran ifrån oss ägare. Jag har aldrig haft någon elak häst i träning, däremot känsliga unghästar har jag haft väldigt många. Vilket dom sjävklart ska få vara i så ung ålder. Det känsliga och osäkra går oftast över relativt snabbt om man har en trygg och bra grund hur man jobbar dom.

Jag anser att alla som köper unghästar ska vara rutinerade ryttare, och absolut inte köpa unghäst som första häst. Och är man osäker så är det väldigt bra att hela tiden ha hjälp. Investera i det, så viktigt!

Även om jag har ridit väldigt många olika unghästar nu så har jag alltid någon på marken när jag hoppar upp på 3 åringarna, märker jag att en 4 åring är lite nervös och spänd så har jag även hjälp där.

Zavana som nu varit här en vecka är en otroligt snäll och nyfiken unghäst vad hon har visat oss. Lite osäker första dagarna med mig på ryggen, så de två första dagarna ledde Moa/Linda mig endast för att ge henne tid att se sig om och få förtroende för oss som jobbar med henne.

Hon skjuter inte rygg eller drar iväg eller något sådant men kände att hon behövde lite mer självförtroende innan vi släpptes loss ifrån longerlinan.
Nu travar hon duktigt och säkert runt spåret och vänder in på diagonalen utan problem. Så roligt när unghästarna visar förtroende så rullar allting oftast på smärtfritt.

Zavana har en riktigt härlig galopp har hon visat på linan, bärig och härligt påskjut, i dagarna tar jag första galoppen på henne, jag brukar låta unghästarna ”ramla in i galoppen” själva, så väldigt sällan jag som ryttare fattar första galoppen själv. Odramatiskt och lätt för dom.

Tips är att om man har en unghäst som är lite laddad och känslig, släpp ut den i hagen, gärna med en kompis innan ridpasset. Så den får busa av sig och få bort lite ”spöken” i huvudet. Bara en sådan sak kan hjälpa väldigt mycket. Hela tiden ge bra förutsättningar.

Diddi på bilden

2 Kommentarer

  1. Sandra den 14 dec 2020 20:32 kl 20:32

    Du är alltid så klok.

    5
  2. Fia den 15 dec 2020 13:58 kl 13:58

    Klok som en bok… 💕

    2

Kommentera