Hästar tävlar för mycket ofta

Läste inlägg på Facebook om 4 åringarnas framridning på tävlingsplatsen att det har varit tråkigt syn på ridning samt om markbommar. I kommentarerna stod det att en person hade kollat tdb och skrev att

Hitintills i år har tre 4 åringar gjort 19 starter, tre har gjort 18 starter, sex har gjort 17 starter, sju har gjort 16 starter. Så ca 20 hästar som gjort fler än 15 starter.
En snabbkoll i tdb bara så kan självklart ha missat någon. ”

DET är ju helt galet (!) att så unga som 4 åringar har tävlat så mycket under deras första tävlingsår.

Jag själv som tävlar fyraåringar men i dressyren valde att inte starta Elmia för att det skulle bli för mycket för Laxen. Och då har Laxen varit iväg på 6 St tävlingsplatser. Därav en var på Brolöten 10 min ifrån mig som miljöträning.

Nu ska jag absolut inte dra alla över en kant. Men en tanke, tävlar hopphästarna mera än dressyrhästarna? För hästens skull eller ryttaren? Bör kanske finnas någon maxgräns på antal tävlingar för 4-5 åringar?

När jag var yngre red jag nästan alltid två starter per dag. Man bara gjorde det?! Tur jag är äldre och förståndigare. Hur många tränar sin häst två gånger om dagen hemma? Varför ska man då starta två starter på tävling? Många gånger är det flera timmars vänta också. Nej jag gillar inte detta. Absolut att man kanske behöver in och visa banan, sett många hoppryttare göra det och kanske hoppar 3-5 hinder sedan går de ut igen.

Viktig fråga att lyfta fram, för hästarnas skull!

Om Agnes vill tävla i framtiden ska jag lära henne allt jag kan, för hästens skull!:) och ja även för Agnes såklart.

15 Kommentarer

 1. NB den 15 nov 2019 13:11 kl 13:11

  En fundering efter ert sjukdomsfall på Flyinge och sedan Denises hästs på annat meeting är det där med meeting… Nästan alla känner sig ju tvingade tävla dessa, pga vårt avlånga land och hur långt vi har till tävlingar samt att det nästan förväntas att delta på meeting om man vill komma någonstans på tävling (mästerskapen har ju ofta tre starter på ett meeting) men det känns och verkar vara rätt stor risk för skador/sjukdom när hästar i flera dagar står på box, tävlas med hög anspänning (hemma växlar man ju träning mer, och så går de ju i hage) och såklart reser de ju både till och från tävling med.
  Finns det något att göra här?
  Kan arrangörerna göra något för att göra meetinglivet naturligare för hästarna?

  3
  • Lina Dolk den 15 nov 2019 13:57 kl 13:57

   Svårt att säga, i mitt fall kommer jag leta upp box på annan plats med Hatti när det är flera tävlingsdagar så hon även kan gå i hage. Kolik som Denises häst fick kan de ju även få hemma precis som med korsförlamning. Det jag önskar att tävlingsarrangörerna kommer tänka på är att korta ner antal dagar man måste vara iväg utan box, det är inte sunt för speciellt de yngre hästarna då de är ute (förhoppningsvis) väldigt många timmar i hage hemma och gärna med en kompis. 2. Fia den 15 nov 2019 13:15 kl 13:15

  Helt sjukt….
  Att de ens får tävla så mycket.. Som 4 åringar
  Min har varit på två pay a jump o fyra tävlingar. Ja är i val o kval om ja ska klämma in en pay a jump nästa helg som avslutning på detta år.. nu när vi tränat extra…
  Skönt o höra att du ska lära Agnes allt du kan 💓

 3. Fanny den 15 nov 2019 13:22 kl 13:22

  Viktig fråga att ta upp! Det är även många äldre hästar som tävlas orimligt mycket tycker jag, finns flera exempel på hästar som startar upp emot 50 starter på ett år även i dressyr, inte konstigt de blir skadade….. Och som du säger, hur ska hästen orka prestera två klasser på en dag när den bara tränas en gång om dagen? Tror många glömmer bort att ge sin häst rätt förutsättningar att prestera på tävling.

 4. Frida den 15 nov 2019 13:52 kl 13:52

  Tycker du verkar tänka klokt med dina unga. Palla ha en häst som är helt utbränd och humorbefriad sen. Så onödigt alltså…
  Men alltså det här med att det var (och kanske är??) standard att man skulle rida två klasser som ung? Som sagt, att i lätta klasser visa banan och hinna bli lite varm i kläderna – absolut. Men hur orimligt var det inte att man åkte iväg och var borta från tidig morgon till kväll och skulle rida på det stackars hästskrället två gånger, och dessutom vänta ännu längre + rida ärevarv om man blev placerad??? Satt och frös på nån läktare i flera timmar medan häststackaren stod i transporten. Tur att man blir äldre, skulle inte utsätta nån häst för det nu – och framförallt: jag själv skulle aldrig orka hahahha

 5. Lina den 15 nov 2019 14:13 kl 14:13

  Jag kommer ihåg när jag var liten och åkte på ridläger med min ponny i 5 dagar, då var det typ alltid 2 ridpass/dag. Ponnyn var ju helt slut efter dessa dagar, varmt och mer motion än vanligt. Brukar ofta fundera på vem som egentligen hinner rida sin häst 2 ggr/dagligen

 6. Lee den 15 nov 2019 20:13 kl 20:13

  Jag tycker att det borde finnas maxstarter för alla hästar. Vet en häst som tävlar msvb/msva som gjort över 70 starter på 1,5 år.

  1
 7. Johanna den 15 nov 2019 20:58 kl 20:58

  Hej! Är helt novis inom ridsporten (hållet på med trav)
  Finns där ingen gräns för antalet starter inom ett vist antal dagar?

 8. NB den 16 nov 2019 16:40 kl 16:40

  Det fanns ett förslag till TR (som ej gick igenom) där hästana bara skulle få starta en gång per dag. Problemet är att det antagligen innebär att endagstävlingarna försvinner (starterna minskar och ryttarna prioriterar meeting för att få mer starter för varje resa (ekonomiska skäl)) och frågan är om två starter i lätt klass på en dag verkligen är sämre än att hästen får sova borta på meeting två dagar utan hagvistelse och starta en gång per dag?

  Men med det sagt, jag tycker att fyraåringarna inte borde tävlas alls. Låt de gå kvalklasser till championat men inte starta vanliga tävlingar?

  Och så borde det finnas en begränsning i TR om hur mycket hästarna får starta på en viss period.

  3
 9. Ida den 16 nov 2019 19:14 kl 19:14

  Så viktigt ämne att ta upp! Vet de som anser att man absolut kan tävla var och varannan helg; ”det är ju inte mer ansträngande än ett vanligt ridpass.” Men det är så mycket mer på en tävling än själva prestationen på banan som hästen utsätts för, ffa för unghästarna. Nya miljöer som behöver ”processas”, resa mm. Ofta ju lägre klasser ju mer tävlar hästen/ponnyn.

  1
 10. Svea den 17 nov 2019 09:30 kl 09:30

  Hej,
  Kollade på skoj igenom tdb för 4-åriga dressyrhästar. De allra flesta hade gjort fyra eller färre starter. Laxton for U som du tävlar hade allra flest starter, 9 st. Hur tänker du kring att du säger att unghästar tävlas mycket när du själv har flest dressyrstarter?

  • linn den 18 nov 2019 15:40 kl 15:40

   bra fråga!!!! 11. Jessica den 17 nov 2019 11:33 kl 11:33

  Tror generellt hoppryttare gör fler starter per år än dressyr. Jag själv gör bara 1 start när jag tävlar dressyr men 2 på hopptävling. Så 19 starter skulle kunna innebära 10 tävlingsdagar. Tänker man sig att det sprids ut under året blir det 1 tävlingsdag var 5:e vecka. Sedan om det är mycket eller lite får var och en tycka fritt kring.

  Ser man till fälttävlan är man som ryttare glad om man får ihop 10 tävlingsdagar per säsong, där är målet att man gör 10 starter i en klass innan man går upp i nästa, så då blir det 1 ny svårighetsnivå per säsong. Men där begränsas säsongen ofta till perioden april-sept för de som tävlar enbart i Sverige. Sedan får hästen vila i 4-8 veckor för att sedan påbörja vinterträningen med 4 veckors skrittarbete.

  Jag tror att så länge du lyssnar in hästen, ger den pauser/vila och tävlar med förnuft så kan det funka med 10 tävlingsdagar på 1 år för en fyraåring.

 12. Emmy den 17 nov 2019 23:23 kl 23:23

  Kollade också igenom TDB lite snabbt, höll på att svimma när jag såg en 6-åring som hade startat 37 gånger i år!!!!!!! Dressyr. Borde absolut inte vara tillåtet! 🙁

  • linn den 19 nov 2019 07:42 kl 07:42

   oj sååå mycket…Kommentera